Skip to main content

Adam's 4th Besday

Seharian sibuk di dapur lagi. Semalam adala buat cupcakes kononnya untuk celebrate birthday Adam. Tapi masa berbuka bila rasa....Ya Allah...sangatlah tidak sedap. Buang jelah sapa nak makan. Walaupun cuba rescue dengan siraman air gula, bebudak ni cuma makan topping jer. 

So, terpaksalah buat another cake today. Sebab kesuntukan masa, buat kek kukus je. Banyak kali juga buat experiment icing. Lastly baru jadi lepas sieve the icing sugar. Kalau pemalas memang tak jadi buat icing. Membazir jer nanti. Masuk tong.

Petang...masak untuk berbuka pulak...ayah sibuk harini. Cadangnya harini nak ke kedai. Petang just beli je kat bazar. Lagipun ni minggu akhir sebelum beraya, malas nak beli lauk basah dah...

Tapi sebab cupcakes disaster, kedai ditutup. Haripun gelap jer, macam nak hujan. Kedai tu, hari cerah pun customer jarang apatah lagi hari hujan. Bulan puasa memang tak de customer...Semoga customer akan ramai lepas raya ni. 

Stok pun kena up lepas raya. Kalau order sekarang susah lak nanti nak cuti raya lak. Apa-apapun tunggu lepas Raya baru nak buat semua benda.

Semoga Adam dipanjangkan umur, dijauhkan penyakit, dimurahkan rezeki dan menjadi anak yang taat serta menunaikan sembahyang. Mummy LOVES you!

Adam is 4 

Disastrous cupcakes

Cake for Adam

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.