Skip to main content

Surat untuk Adam - Happy Birthday ke- 7

22 Aug 2014

Assalamualaikum my son Adam! Selamat Hari Jadi yang ke-7. Wah! Dah besar anak teruna mama. Kek besar tak? Kalau mama ada, mama mesti masakkan kek harijadi coklat untuk Adam.
Macam mana sekolah? 
Tahu tak, mama awal-awal lagi dah daftarkan Adam masuk sekolah. Risau takut tak dapat tempat dekat dengan rumah...Kalau diikutkan mama, nak masukkan Adam ke sekolah Cina tapi Opah la pulak tak bagi... dia kata biar dekat dengan akhirat bukan dunia semata. 
Apa-apapun, mama gembira dengan keputusan untuk sekolahkan Adam di sekolah kebangsaan. 
Kalau diikutkan plan mama, Adam akan ada tutor bahasa Mandarin untuk pastikan Adam tak ketingalan di dalam aspek duniawi dan ikuti kelas bahasa Arab untuk akhirat...Semoga Adam buleh catch up dengan segala aktiviti yang mama aturkan...
Ikutkan plan mama, Adam akan masuk ke kelas piano juga bila Adam dah pandai tekan c,d,e,f,g,a,b,c...
Banyak sangat plan mama...mama harap mama dipanjangkan umur untuk berpeluang mengikuti zaman persekolahan Adam, hantar Adam pergi dan tunggu Adam balik sekolah, hantar Adam kelas Qiraati, kelas piano, tolong Adam buat homework, melukis, shopping as always....
Andaikata mama tiada, ikutlah cakap ayah okay? Memang ayah sibuk dengan kerja tapi dia sangat sayangkan Adam. 
Takde apa yang mama minta cuma harapkan Adam sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadan & jadi good boy. Jaga Adelina tau.
Akhir kata, Happy Birthday anakku sayang...I love you.
Ini kek B'Day Adam yang ke-4

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.