Monday, September 26, 2011

Aktiviti untuk Adam di rumah

Okay...haritu lepas balik dari assessment speech therapy tu,  aku punya la surf the net. Nak cari action flash card...takde yang aku nak (free & gambar action jelas). Semua kena bayaq.

So, weekend haritu ingat nak ajak ayah gi ke kedai educational toys kat BM. Tapi bila fikir balik, I can make it my own. What I did is, print all the coloring pictures (free from the net), that have action like swimming, dancing, walking...etc. Adam loves to color. So, everyday, I have to explain to him about the pix he's coloring. Keep it and revise it another time. Untuk perbandingan lak, aku kumpul toys yang berselerak tu, objek kecil dan besar...esok start differentiate the object. 

Ada juga flash card 'action' ni di Tesco. Okay la. Boleh guna. Ada satu mainan potong buah di Tesco, sama cam di kelas therapy...ambil gak. RM10 saja. Kena berjimatla. Therapy session is expensive. 
Nampak set dapur mainan kaler pink...teringin nak beli kat adik. Tunggu besday mama belikan kat adik...mama simpan $$$ dulu ni. Nak beli Brillkids lagi. Kesian adik, bila dapat komputer mama, adik asyik click kat icon Brillkids...sedih lak tengok. 

Buku Bacalah Anakku, Adam dah kenal a, i, u. Na, ni , nu dia confuse... b kenal. Dia ni cepat boring so, lambat la. Alternatif...aku tulis semua bunyi tu dalam tablet kesayangan ku...samsung tablet. So, bila ada masa je aku libas-libas la bunyi-bunyi tu. Dia pun dah pandai tulis...ni, nu...na (belum lagi).

Ya Allah, terangilah hati anak-anakku Adam dan Adelina...untuk mudah, cepat dan minat belajar. Amin,

No comments:

Post a Comment