Skip to main content

Aktiviti untuk Adam di rumah

Okay...haritu lepas balik dari assessment speech therapy tu,  aku punya la surf the net. Nak cari action flash card...takde yang aku nak (free & gambar action jelas). Semua kena bayaq.

So, weekend haritu ingat nak ajak ayah gi ke kedai educational toys kat BM. Tapi bila fikir balik, I can make it my own. What I did is, print all the coloring pictures (free from the net), that have action like swimming, dancing, walking...etc. Adam loves to color. So, everyday, I have to explain to him about the pix he's coloring. Keep it and revise it another time. Untuk perbandingan lak, aku kumpul toys yang berselerak tu, objek kecil dan besar...esok start differentiate the object. 

Ada juga flash card 'action' ni di Tesco. Okay la. Boleh guna. Ada satu mainan potong buah di Tesco, sama cam di kelas therapy...ambil gak. RM10 saja. Kena berjimatla. Therapy session is expensive. 
Nampak set dapur mainan kaler pink...teringin nak beli kat adik. Tunggu besday mama belikan kat adik...mama simpan $$$ dulu ni. Nak beli Brillkids lagi. Kesian adik, bila dapat komputer mama, adik asyik click kat icon Brillkids...sedih lak tengok. 

Buku Bacalah Anakku, Adam dah kenal a, i, u. Na, ni , nu dia confuse... b kenal. Dia ni cepat boring so, lambat la. Alternatif...aku tulis semua bunyi tu dalam tablet kesayangan ku...samsung tablet. So, bila ada masa je aku libas-libas la bunyi-bunyi tu. Dia pun dah pandai tulis...ni, nu...na (belum lagi).

Ya Allah, terangilah hati anak-anakku Adam dan Adelina...untuk mudah, cepat dan minat belajar. Amin,

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.