Skip to main content

Life resumes...

After Raya, kehidupan kembali normal. Esok akan ke kedai, buka dan pos barang. Harini, sibuk dengan berita kameraman bernama tv yang meninggal di Somalia, kasihan anak-anak dan wife dia...

Esok, decided not to send Adam to the taska again, will sms Buba about that...
I will become the teacher to teach him spell and read using phonetic method. Harapnya I can succeed to teach him before the next schooling year. Kasihan Adam, banyak ketinggalan. Balik raya haritu bila dicompare dengan cousin nya, memang jauh berbeza, Adam macam budak umur 3 tahun. Cakap tak boleh dan asyik jerit....Mama lak naik tensen dan asyik memerap dalam bilik. Maafkan mama sebab abaikan Adam. Adam tak makan, tak mandi sebab mama rajukkan Adam yang asyik jerit kat mama. Bila mama nak suapkan nasi Adam akan tepis dengan tangan, mama suruh go toilet Adam akan jerit....Tiap kali balik kalau terjumpa cousin mesti tercompare...maafkan mama. Maafkan mama...Mama sayang Adam.

Balik dari Perlis terus ajak ayah ke Tesco. Cari kedai Popular nak beli buku/program tuk baca cepat...Ada terjumpa satu: kaedah phonetic. Tak perlu hafal ABC, cuma sebutan jer. Semalam dah tengok cd. Cuma nak baca buku panduan sebelum start ngajar. Insyallah mama akan cuba sedaya upaya untuk ajar Adam membaca sebelum sesi tahun depan. Adik pula mama nak belikan program Brillkids sebab adik masih kecil...

Ya Allah, lapangkanlah dadaku ini....

Tadi rasa sebak bila baca entri blog Kau dan Aku....aku tak dapat bayangkan perasaannya...dugaan yang dia hadapi...MasyAllah teramat berat. Ku doakan kau tabah...hanya masa pengubatnya. Anak dia dan aku lebih kurang bayanya. Girl juga....aku selalu terbayang kalau akulah....mungkin gila agaknya sebab anak-anak akulah duniaku. Kerjaku menjaga anak-anakku....aku berenti kerja tuk menjaga mereka...jika mereka tiada maka gilalah aku...mana mungkin hidup kembali normal. Ya Allah, sihatkanlah tubuh badan dijauhkan penyakit dan bala bencana dari menimpa ahli keluargaku...Amin...

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.