Friday, September 23, 2011

Speech Therapy - assestment

Hari yang ditunggu telah tiba, nyaris batalkan appointment coz supplier katanya nak hantar stok harini, tapi pagi tadi dia tak confirm boleh datang so proceed with the therapy. Glad...selesai satu urusan yang bersarang di dada kami sejak begitu lama. 

Therapist namanya Ms Ohh. Tempat tu letaknya di residential area..Island Glades. Masa sampai ayah macam tak suka sebab lokasi macam tak best. tapi aku kata Dr. Lim yang refer kita tengok dulu kalau tak best kita pi yang satu lagi...kat Loh Guan Lye.
Pacific speech therapy ni, kalau tak pakai gps tak jumpa kot...ingatkan kat shop lot.

Okay, masuk terus dia bawa ke therapy room, banyak mainan! apa lagi raya hindu la budak dua orang ni. Then macam macamlah dia tanya Adam, warna, binatang, suruh susun, suruh ambil, dia bagi flash card then dia tanya what are they doing, differences kecil besar, puzzle...tu je yang aku ingat. Adam ni dia cepat bosan, but he can play, warna tadi dia jawab tak betul but i know he knew colors, puzzle lulus cemerlang sebab dia suka main susun susun, flash card doing tu ....dia just sebut object saja. action tak tahu. Eye contact ada..thank god! since ms. Ohh tu specialist so dia tau cara berinteraksi dengan kanak-kanak bermasalah.

According to ms. Ohh, Adam is not autistic (Thank YOU ALLAH!!!) He is just in the border of being hyperactive and normal. So, it is difficult for him to pay attention. He's not listening and thus causing him this speech problem. He is in the range of 2-2.6 year old (in term of speech development). So, he needs a one-to-one session. Kindy is not for him thus my decision to take him out of kindy is a good decision. 

He needs to come for therapy...maybe 6 months to 1 year. Depend on his development. If he is fast to pick up the pieces, he will be discharged early. The fee: RM75/hour however ada discount...rabaklah ayah...

Me, she gave us homework, ada 3 benda iaitu:
1. Arahkan dia buat sesuatu (listening skill). Jangan tunjuk. No gestures. Eg Adam, please color the eye red.
2. Doing what. Action words. Dia buat apa? Dia main layang-layang. 
3. Imitate. What is mama doing? Mama is cooking. Then tanya: Mama is..........?

Lagi 2 weeks, we will go to the session again. 1 hour session. 

No comments:

Post a Comment