Tuesday, September 6, 2011

Teacher to my son

Tak senang nak ajar anak sendiri tambahan lagi aku yg short fuse ni. semua orang ingat duduk rumah boleh buat home school....

Anyway today is the second day using program bacalah anakku...Adam ni memang cepat lost focus....seminit jer boleh, then pi buat benda lain. Pastu dia lambat ingat ke atau saja buat tak ingat aku tak sure, benda baru je sebut tadi bila tanya balik dia dah tak leh jawab.

Tadi dah hampir hilang sabar.....nasib baik beringat. Panduan kata jangan paksa bila dia dah bosan terus berenti.  harap aku dapat bertahan dan consistence mengajar anak sorang ni.

Malam ni, dah print aktiviti untuk esok. Adam pun sibuk la mengutip kertas yang diprint dan simpan dalam fail. Sebelum masuk tidur saja tanya nak baca buku ni tak? (Sambil tunjuk buku bacalah anakku tu) Dia kata 'TAKMAU'. Pastu aku tunjuk kad flash. Tunjuk huruf a (sebut aaa), dia boleh sebut aaa. My GOD! Terkejut gak...bunyi 'i' boleh juga tapi kena buat mulut sengih baru dia sebut 'eee'. Bunyi 'u'...dia tak ingat lagi. Okeh, esok mama teruskan usaha mama.

No comments:

Post a Comment