Skip to main content

Aktiviti untuk Adam & Adel di rumah

Well, actually the schedule is free & easy. No fixed time to do what & what & what. I just set the everyday must do. Such:

1. Writing practice for Adam. Tracing for Adelina.
2. Counting 1-2-3
3. Read a book together
4. Cut and Paste (not daily)
5. Puzzle
6. Craft (whenever I have more time and tools and ideas)

I don't want to stress myself. So, 1-3 only is the priority. Yeah right, I am super busy woman. I write bout my activities later.

For writing practice, I just print it from the internet. There are tonnes of free web. I was overwhelmed at first. I bookmarked all of them but after scrutinizing/analyzing/filtering/searching these are my three favorites:

1. DLTK Kids Custom tracer - you can customize any alphabets or words you would want your child to write. They can trace it. For me, I teach them phonetic in Malay, so I need words like 'na, ni, nu, ba, bu, bi....so on'. This is the best custom tracer page.

2. Ziggityzoom - Lots of simple alphabets/ number/ shapes/ coloring...craft. Really like it. Easy to print out. No mess and confusing links. Love it and recommend it to all my friends.

3. Kidslearningstation - Here, you can get lots of tracer page. All levels. Cutting skills page for fine motor skills, basic writing practice, numbers, shapes, coloring page...LOTs more. Easy to open and print.

4. DLTK Kids Craft - This one is for printing out Craft. Trust me, kids love Craft. You will spend great Q-time while making craft with them. Even for 5 mins. They will appreciate it.

What you need at home to home-edu your child is a computer and color printer. Yes - COLOR printer.





Comments

  1. aku tak bley laa beraktiviti dengan si Kalep..
    hangin satu badan dibuatnya

    ReplyDelete
  2. masa mula-mula memang....aku lagi la. teruk dari antu rimau keluar. aku tak abis tulis lagi ni. aku tak yakin langsung pasal home-edu. baik hantaq sekolah. tapi sebab anak aku bermasalah, terpaksalah kan...nak wat camner. tapi syiok. ni rasa sedih sebab dia dah nak gi tadika bulan depan...kena kurangkan la aktiviti ni kat dia.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.