Skip to main content

Brillkids untuk Adelina



Alhamdulillah...tercapai juga cita-cita nak beli Brillkids. Dah lama tunda...sebab kena bayar cash. Kalau nak bayar credit card, kena order kat Hong Kong...

Haritu call agen Brillkids kat KL tanya dia kenapa harga kalau beli online lagi murah? Dia kata sebab kalau jadi apa-apa nanti susah nak dapat support. Paling dekat Hong Kong. Shipping lak berbulan baru sampai... Nanti kot cd patah ke rosak ke depa sini tak bertanggung jawab...yolah.

Mahal 2 ratus tu...Malas nak fikir, bayaq jelah. Aku ambik pekej Brillkids early reader and maths...RM1350.00 termasuk shipping. Okay la, 2 hari dah sampai. Tapi tak install lagi kat komputer ni. Sebab kena clear rem. Semua gambar lama, video dah buang. Insyallah lepas balik kampung nanti install. Nak baca pamplet dulula.

Dulu dah buat trial 9 days...Adik memang suka. Adam? tak suka. Sebab tu beli Grolier kat Adam.
Beli benda ni, akan dapat flap card tuk belajar baca, buku 25 keping---flip flap books which is very good. Lesson plan tuk 2 semester. Ada lagi flap tuk letak gambar family...customize la.



Brillkids ni kan, senang tau, cuma 5-10 mins setiap hari. Ikut jer program dia. Ada 365 hari. Tak payah pening-pening cari bahan macam tuk Adam tu kan. Just tekan enter/click mouse jer. Yang penting, kita bersama-sama buat dengan anak kita. Kira Q time gak tu. Kalau dia nak tengok lagi, cuma repeat the day punya program. Kalau sibuk, buleh selang...takde masalah. Pastu, ada bahan tambahan buleh download dari website, ada forum untuk suport...banyak gak la. Kira buleh overwhelming la...take it slow.
We'll see. If she can read next year...I will buy Mandarin package lak...
I will jot her development here...just for my references. Gud Luck to me and adik.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.