Wednesday, January 18, 2012

Kena buat schedule!

Memang...kena buat. 
Sebab apa? Nanti cacamarba...tak tahu hari ni nak ajar apa, esok...lusa....
Lepas Adam pi masuk tadika agak susah nak adjust time mengajar sendiri ni. Lagipun dia balik nak makan la, relax la...penat la katakan. Pastu mama pun sibuk nak buat kerja pejabat (cewah...) Ikut la, kalau banyak pelanggan sibuk la. Kalau takde, buleh layan budak-budak ni lama sikit.

Adelina lagi kasihan. Poor thing la. Ingatkan akan ada lebih masa untuk adik. Konon pagi nak luangkan masa dengan adik. Yelah, pagi selalunya sibuk jawab emel, print order, face booking, order barang, update katalog...basuh kain tak ingat...sidai kain. Itulah kerjanya. Sempat la buat aktiviti first word dan conteng sikit. Then terus sibuk buat kerja lain. Sekarang ni aku dah tak masak lunch. No time. Beli jer...Hari-hari macam gitu. So, bila nak ada masa dengan anak?

Fikir-fikir balik, kena buat schedule. Macam Adam, selaraskan dengan tadika dialah. Kalau ada homework, kena buat dulu la. Balik dan sampai opis kedai kul 12 tgh. Nanti pukul 2.30 ptg dia nak tengok wonder pets dia...
So, dalam time interval ni, kena---->tengok cd Grolier (20 min) sambil lunch, kalau nak main gamenya lepas tu...( tambah lagi 15min). Selalunya lepas tengok cd 3-4 kali baru akan main game cd tu. Then buat homework dulu. Pastu, baru buat mama punya aktiviti. Ini pun bergantung kepada mood budak. Kalau dia tak mau, tak payahlah. Esok buleh buat. Kalau ikutkan aku macam-macam nak buat...

Untuk Adam - Isnin (categorization, position, big/small...clasify)
                       Selasa (Matematik, puzzle, Fun Thinkers)
                       Rabu (Jawi/Arab)
                       Khamis (Mandarin)
                       Jumaat (Craft)

Everyday must learn phonic....(lama tak buat). This is just my guideline. Not a must. Nanti stress...

Untuk si adik, setelah kumpul duit sejak tahun lepas, so I decided to purchase that Brillkids...will arrive this Friday. Lepas ni, just follow the program given. Cuma tambah aktiviti mewarna, phonic in Malay and writing practice. I will open a new label for Brillkids.

Now I want to go up and watch hindi movie.


No comments:

Post a Comment