Skip to main content

New Year 2012

Dah tahun baru..2012. The year of Armageddon.
Macam biasa, aku sambut dengan tengok rancangan live kat tv. Tengok fireworks dalam tv...layan apa saja rancangan tv yang best...tidoq.

Harini cat rumah. Dah lama nak cat bahagian depan rumah ni...setengah hari dah siap...sebab dah expert cat rumah nie...:) tengah memikirkan kaler apa pulak nak beli tuk cat master bed..violet or light lavender combined with grey maybe...

Lusa, Adam akan start kindy. Bagitau dia, lusa Adam pi sekolah tau...dia kata "takmau mom. Takmau!' tu lah jawapan nya tiap kali bagitau dia kena pi sekolah...

Aku pulak, start esok kena, mesti masuk tidur awal. takut terbabas bangun pagi...you know, I am NOT a morning (early morning) person. Dulu masa Adam tadika kat Star Kids bodoh tu yer la aku bangun pagi. So, kena la go to bed early...kena change schedule menyapu/mengemop malam ni...(tak tau bila lak nak mop kalau bukan malam-malam?)

Masa Adam kat tadika, bulehlah aku fokus kat Adelina....aktiviti dengan dia pulak. Insyallah Brillkids. Nak beli dah ni. As soon as I settle my CC debt esok. Buleh wat hutang baru...ha ha ha. Ayah kata nak beli komputer baru tuk family, tak yah aku fikir pasal komputer baru dah...kalau tidah teragak juga nak beli Brillkids sebab dia guna software. Komputer minibook aku yang dah full ni...tak larat kot nak install programnyer...masa trial pun terkedek-kedek proses cpunya...oklah. Beli Brillkids untuk Adelina. 

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.