Saturday, January 21, 2012

Speech Therapy Session 8

Gong Xi Gong Xi....
Adam bagi kad Tahun Baru Cina kat Ms Kok. Haritu aku suruh dia lukis gambar kat kad merah Ms Kok. Happyla Ms Kok tu. Gong Xi nie ya Ms Kok.
Ms Kok kampung nya di sini jer. So tak payah la sibuk-sibuk cuti awal. Sebab tu hari ni dia masih kerja. 2 days before CNY. 


Harini kan dia bagi gambar kat Adam, suruh adam sebut apa action/perbuatan yang kartun teddy bear buat. Then of course akan color the picture. Dia suruh Adam ambil color warna apa untuk color apa. Adam ni dia punya color concept memang bagus, semua color dia kenal takde masalah. Cuma masalah dia..Bila tunjuk gambar teddy bear baca buku. Dia sebut buku saja. Kenalah bantu dia...teddy bear baca buku and so on...gambar teddy bear banging drum, dia sebut drum jer...teddy bear hiding inside box, dia sebut box jer...

Then, dia suruh matchkan gambar...sequence. Okay, Adam lulus. Benda bergambar memang dia pandai.

Pastu, tunjuk gambar...memek muka. Suruh match dengan benda...okay lulus juga tapi kena bagi hint.

Harini dia fokus pada gambar memek muka. Gambar tong sampah---suaikan dengan gambar orang tutup hidung. Gambar belon pecah----suaikan dengan gambar orang terkejut. Gambar hadiah----suaikan dengan muka orang tersenyum seronok. Macam-macam lagilah. Sambil tu cakap dengan dia apa keadaan tu.

Macam biasa, akan ada sesi main sebagai hadiah berkelakuan baik.
Ada homework lagi. Esok buat kat kampung. Malas nak balik kampung tau kenapa? Kat sana Adam tak nak buat kerja rumah. Nak main saja...aku pulak risau? sebab kawasan luas tak berpagar. Budak ni nanti masuk sungai ke, lari tengah jalan ke...kira aku tak tenteram la kan...asyik menjerit panggil anak. Kerja satupun tak boleh buat... We'll see if he want to do his activity there. I bet...

No comments:

Post a Comment