Skip to main content

Apelah kejadian yang berlaku ni???

Last week, ada sekor anak kucing yang nak dilanggar pelbagai kenderaan ku selamatkan, 3 hari lepas tu...dia mati. Aku tertanya-tanya, apekah? sebab aku bawak balik, dia tak dapat susu mak dia, dia mati? 
Susu yang aku bagi tu tak sesuai? Dia dah biasa hidup dalam keadaan kotor, bila bawak balik cuci bersih, dia mati? Sayang tau, aku ingat buleh jaga kucing ni sebab dia pun dah ada gigi, so buleh makan. Senang sikit dari jaga orphaned kittens haritu. Dah...lepas paksa dia makan, terus cirit birit...lusa gone!

Aku dah serik dah, takmau dah ambik kucing dari merket ni. Biarlah. Satgi hubby aku marah lagi. Terus bergaduh sebab kucing kurap. Tak nak dah...dah 4 ekor dah kucing konon nak selamatkan ni mati...kucing ni memang dah berpenyakit...kalau ada yang nak kena gelek keter, just ambik letak tepi jer. Takmo bawak lik rumah dah. Mak kata, tu dah takdir, hang buat camner pun dia mati. Kalau tak ambik bawak balik pun dia mati jugak...dah tertulis kat dahi dia tarikh dia mati...

Okey, mood aku dah ceria sikit minggu ni. Alhamdulillah....
Order pun banyak masuk, biasalah awal bulan banyak...penat aku menghapdet status. 

Barang JSB, still tak laku. Ingat harini nak call agent iklan tapi sibuk terlupa, satgi call jugak suruh dia mai esok...mungkin buleh clear barang yang menyemak kepala hotak aku ni.

Adelina...dah wean off. Secara drastik. Aku malas nak buat slow-slow. Drastically, dia tak dapat susu mama dia, malam dia nangis aku pekup telinga aku dengan bantal, dia mintak cucu, aku kata 'takmo cucu'...last-last dia pun lupa...i am the one who's missing the moment. Yang pelik, lepas 2 minggu baru si B ni nak membengkak. Malas nak layan...sakit ooohh sakit. Janji aku dah bebas dari aktiviti tu. 

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.