Skip to main content

What a Day today...

Harini kira banyakla order...ada 6 (jer). Tapi cukup untuk membuatku membungkus barang sampai ke petang...tak sempat buat sessi Brillkids dengan Adam, tak sempat buat aktiviti Grolier dengan budak-budak tu. Cuma pasang dia punya kartun biar layan diri...
Nasib baik dah buat first session dengan si adik pagi, so malam after dinner barulah sambung second session day 18 sekali dengan Adam join si adik. Little Maths baru hari ke-17. 

Kak Nori kata nak datang kedai, so cepat-cepatla aku dan adik siap, nak ambil Adam kat tadika...tengok-tengok dia sms kata tak boleh, esok...nampaknya esok kena cepat-cepat siap jugak. Lagipun esok ada courier nak hantar barang from supplier...hopefully courier mai after 12. Susah jugak kedai jauh dari rumah, aku berangan-angan dapat kedai tepi-tepi rumah aku ni, senang banyak....minyak pun save...

Cik B masih sakit...hadoiii!!! Kena letak ais nie...

Semenjak 2 menjak ni, takde mood nak layan FB. Cukupla hapdet status CnD... ntah, nanti rindula tu. Angin meroyan apa ntah yang datang...biarlah tulis di sini saja. Keep it to myself instead of make it LOUD...lagipun aku ni auswipe jer. Siapalah aku berbanding ahli-ahli korporat tue...tak layak rasanya nak bersembang dengan mereka-mereka itu. Semua lecturer, doctor, ahli farmasi, akauntan, engineer, tak lupa cikgu-cikgi...ahli korporat....gaji besau-besau nak beli fererri...

Aku ni apelah kan...baik duduk dalam dunia sendiri...
Hanya kenangan...

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.