Skip to main content

Groceries Shopping?

Hmmm...I hate this activity. Involve quite a lot of money. Need to do every week/fortnight.... never ends. Its Kind of chores...
I got a coupon from my hubby. Value RM150.00. Enuff for small of groceries trip. So, we went to Giant...(the coupon is for used in Giant stores only). I didn't know what I bought, total: RM152.30. Just a bathroom mat, office supplies, kids toys, ready made apom, ready made roti paratha, peanut butter, eggs, bread...that's all. No chicken/meat/prawn... I have to make another trip for barang basah in Tesco. I love Tesco's freshness and lower price.
I wonder how the lower income groups survive? 
Recently a 5 year old girl has been murdered and burnt somewhere in Johor. The mom asked the 5 year old to buy noodles and eggs at their residential area. The girl failed to return and found dead days later. She was sobbing like crazy. I donno, I think the mom doesn't do her job as a mom. What was she thinking? They live in a flat area. Flat is some kind of slump area. I think she always asked her daughter to do stuff for her. Things like this won't just happen. It happens with a chain of events. Some body might track the poor girl and just wait for the right time to act... the suspect includes the dad. The mom somehow has a new hubby who is unemployed. That's why I wonder how on earth they can survive in this economy? So, there must be some kind of untold story and more complicated...
We often heard news of missing girls then found raped and murdered. There are monsters out there. However the mother (the one who responsible for at that time), just took thing for granted and let the girls out ALONE...to pasar malam, play ground in front of the house, biking alone to buy stuff... Then bad things happened, you cried in front of camera and begging for their returns. When they are found murdered, you said it is fate... Even though we cannot change the TOD, we can change the COD and the story line. 
Happy weekend. 

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.