Skip to main content

Speech Therapy Session 11

The session was...last Saturday. 
It was continuation of part of the day and story sequence from last session.
Adam behaved ok. Able to sit still even though showed a very boring blank face until I couldn't stand it anymore and asked a playtime from Ms K.

Ms K asked me to stress on 'inside' and 'outside'. This one is still not consistent. 'On' and 'Under' already checked OK! I will put that in mind.
Also, she asked me to continue showing story sequence and cause and effect...
Lastly, the emotion face--->sad, happy, angry, excited, confused...etc (this one has no problem, always shown in Grolier video). 

Adam progress: For me as a mother, I really think he is improving (a lot). He shows more attention and focus on what I am saying and showing and teaching him. 
He still cannot make a perfect sentence and still making his own words and sounds.
He loves go to kindergarten everyday...not like last years...he hated going there. I think this is because of his communication skill. Yes, communication skill is very important. If you think that your child is left behind, just ask your pediatrician. Don't listen to others...asked someone with the right qualifications for their referrals and expertise.

We gonna take a break for a month because Ms K is going training in Australia and we are also visiting neighboring country in April. Class resumes in May 2012.
Making a face. He had to make the face like the card...kind of fun :)

Edu tool for cause and effect and reasoning. Pressing the right combination will activate an alarm.  This tool is sold in educational stores and cost about RM199.00

The child has to match the right combination...this one quite hi-level thinking.

Ms K showed Adam how to press the button.

Part of day---> Evening and Night. What we do in the evening and night time...has to color.

Emotion...what we do when we are happy or sad---> cut/paste & color it.

Story sequence - two pictures match up. Also has to color.

PLAY time!

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.