Skip to main content

Spring Cleaning

Ya betul...walaupun kat Malaysia ada musim panas memanjang, hujan pun kengkadang over lebat...
Bukan apa. Dah lama nak spring cleaning my house. Banyak sangat barang lama yang sayang nak buang...sampai rumah makin lama makin gelap dengan barang.barang.

Baby seat...stroller pun ada 4...baby crib, mainan budak-budak...beg, beg lama, beg baru, baju, macam-macam..bantal lama, kusyen lama, semua makan space dalam rumah teres 2 tingkat nie.

Sekali tetiba hubby i panggil orang astro tukar mesin astro, kasi upgrade, dia mai time rumah semak tahap gaban. Aku pun sibuk time tue ngan isu customer tak dapat barang order...sibuk masukkan katalog barang baru lagi...sibuk, brillkids tak sempat, aktiviti apa pun tak sempat dengan anak-anak...

Technician tu kata 'wah abang, rumah banyak barang...'
ler, nak kata rumah semak la tue..mana taknya, kat tangga penuh kotak barang lama...depan tangga ada crib baby penuh ngan stuff inside...

Apa lagi, weekend ni, seharian berpeluh kemas...mana nak buang...buang. mana nak derma...derma.
Puas hati aku, Cuma baju bayi anak-anak sayang nak derma, simpan sampai reput...
Hari ni, make up Brillkids, buat bacalah anakku dalam brillkids, suh bebudak tengok grolier dan buat aktiviti lepas tue...Adam takde homework, buat aktiviti mama...baca buku...bla bla.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.