Skip to main content

Exam...?

Yup, feeling like writing in Malay.

Pagi tadi, tetiba cikgu tadika bagitau next week ada exam. Terkejut mak...Adam ni boleh la dikatakan tak mengenal abjad. Jawi lagi (tahu Alif jer), 123 pun I tak konfem dia tau. Sebab tiap kali tanya mesti salah...

Tanya cikgu, dia camana kat school? Cikgu kata, dia lambat sikit....
Yelah, mama faham...mama tak kisah Adam dapat markah kosong. Mama tau tahap Adam di mana. Adam masih di tahap 3.5 years old. Adik pulak yang dah pandai bilang sampai 13.

Mungkin esok ajak dia praktis dengan tools grolier yang fun thinker tu. Lama tak main sebab benda buka tutup tu suka hilang...so simpan buat pekasam. There's nothing much I can do in a short notice. I don't wanna think bout it. Let it be...

Kengkadang stress tengok anak kawan dah boleh solve simple math....buang perasaan banding-banding jauh-jauh. Adam ni tak sama...dia lambat sket disebabkan masalah dia tue. Nanti nak masuk sekolah mesti duduk kelas belakang... :(

I just focus on activities during this mid term break, dah beli buku baru, buku origami, puzzle untuk adik, since adik dah pandai solve puzzle kat tablet, so beli puzle 'hidup' kat dia.

Gud Luck my son.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.