Thursday, May 10, 2012

Patut ke buat pinjaman perniagaan?

Sebenarnya ku di dalam dilema....
Teringin nak majukan perniagaan dengan cepat.
Tapi, limited funds. With more funds, I can upgrade more stocks in my shop..hire 2employees which must be a housewife or single moms, move to new strategic location, expand services...I know I will succeed.

Tapi kalau buat pinjaman, nanti terbeban nak bayaq bulanan...biz ok no hal, biz slowmo? mampus.
Silap-silap bengkrap.

Tapi, kalau nak berjaya kena ambil risiko. Kalau saya tunggu, biz saya sekarang ok, cuma lambat sikit...

Mak macam tak berapa suka...biasalah orang tua kan. Satgi ada 'riba' la pulak...
Hubby pula haritu kata kalau nak berjaya kenalah buat pinjaman, tapi tadi bagitau dia kata nak buat pinjaman,
dia kata; "nanti hidup dalam hutang"...aiyoh!!!

Aku memang eligible untuk loan Mara ni. Insyallah dapat...cuma fikir nak ke tak?
Apa-apapun buat budget survival two years...

Tengok member dalam Fb, ramai yang duk pi program Dr. Azizan yang ntah apa2 tue...pastu bergamboler beramai-ramai...kita boleh...kita boleh kaya... - tu dah salah konsep tu...nak kaya.

Yang kaya si polan yang pakai baju askar tu la. Sebab you all bayaq yuran nak tengok dia bebel...suka hati you all. Kalau bejaya Alhamdulillah. Aku memang tak pi benda karut macam ni. Kalau nak buat, just do it...
You have idea, you have will - just go for it...!!! tak yah nak pi kursus keusahawanan la, kursus hias tingkap la, oklah nak dapat ilmu tapi ku tak suka buang masa cenggitu. Duit buleh di cari tapi masa? Baik luangkan masa dengan anak-anak...kan?

No comments:

Post a Comment