Skip to main content

Patut ke buat pinjaman perniagaan?

Sebenarnya ku di dalam dilema....
Teringin nak majukan perniagaan dengan cepat.
Tapi, limited funds. With more funds, I can upgrade more stocks in my shop..hire 2employees which must be a housewife or single moms, move to new strategic location, expand services...I know I will succeed.

Tapi kalau buat pinjaman, nanti terbeban nak bayaq bulanan...biz ok no hal, biz slowmo? mampus.
Silap-silap bengkrap.

Tapi, kalau nak berjaya kena ambil risiko. Kalau saya tunggu, biz saya sekarang ok, cuma lambat sikit...

Mak macam tak berapa suka...biasalah orang tua kan. Satgi ada 'riba' la pulak...
Hubby pula haritu kata kalau nak berjaya kenalah buat pinjaman, tapi tadi bagitau dia kata nak buat pinjaman,
dia kata; "nanti hidup dalam hutang"...aiyoh!!!

Aku memang eligible untuk loan Mara ni. Insyallah dapat...cuma fikir nak ke tak?
Apa-apapun buat budget survival two years...

Tengok member dalam Fb, ramai yang duk pi program Dr. Azizan yang ntah apa2 tue...pastu bergamboler beramai-ramai...kita boleh...kita boleh kaya... - tu dah salah konsep tu...nak kaya.

Yang kaya si polan yang pakai baju askar tu la. Sebab you all bayaq yuran nak tengok dia bebel...suka hati you all. Kalau bejaya Alhamdulillah. Aku memang tak pi benda karut macam ni. Kalau nak buat, just do it...
You have idea, you have will - just go for it...!!! tak yah nak pi kursus keusahawanan la, kursus hias tingkap la, oklah nak dapat ilmu tapi ku tak suka buang masa cenggitu. Duit buleh di cari tapi masa? Baik luangkan masa dengan anak-anak...kan?

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.