Skip to main content

Berakhir sudah minggu malas

Ya betul...
Minggu lepas tunggu lori punya pasal seminggu duduk rumah...dapat barang hari Rabu...lepas tu terus sambung sampai weekend. Kalau ikutkan harini pun malas tapi sebab ada kerja kena la pegi jenguk kedai nanti berhabuk...oh, nak bayar sewa bulan Julai...lagipun petang ni nak pi beli kasut dengan kak Nori. Dah bagitau hubby ku balik lambat nak ronggeng pre-Ramadhan. You nak makan apa? I beli? Okay dia nak makan Kueyteaw Hailam... Dah bagitau jangan telefon suruh balik awal...kalau telefon aku tak reply. Jangan ganggu ku ronggeng. Budak-budak? Owh...mestilah ku bawa...mana nak campak budak-budak tu. Harini semua mandi manda kat kedai siap-siap. Nanti balik terus zzzz saja.

Weekend sibuk hapdet blog adik...dah buat apa yang patut. Boleh terus bayaq pakai PayPal....still tak siap lagi. Slow-slow la aku buat...payah buat bisnes kat blog, sebab manual. Kalau website, tekan butang on/off jer nak jual barang....blog? sebab free terima jelah kan...haritu tanya hubby, rasa macam nak bukak website kat biz adik ni senang sikit nak maintain...dia kata tak payah lah, adik tu hangat-hangat tahi ayam piru...nanti banyak masa akan habis dengan website dia. Website kita pun banyak kerja nak buat....btui gak. Dah la kena renew website tiap tahun....$$$ lagi.

Rezeki...tetiba ada warning virus masuk...Trogan Gen 2 namanya. Tanya hubby, apa bende ni ha? Selalu naik tapi sistem anti-virus ni tak boleh buang virus tu, dia kuarantin jer. (sebenarnya dah lama virus ni berlegar kat dalam net book aku ni...) Hubby kata virus ni bahaya ni. Dia punya kerobek lappie nie. Aku kata biarlah, dah lama dalam nie takde apa pun. Pastu hubby nanti kalau password banking semua kena curi padan muka....pastu dia tensen sebab komputer ni lembab. Kalau click kena pejam celik 5 kali baru respond...dia tensen. "Ni macam mana boleh hidup komputer lembap cam ni?" aku katalah aku ni manalah ada $$$ nak beli baru. Kalau beli pun installment jerlah. Tu TV kedai tak habis bayaq lagi tue...
Terus dia pi kat website DELL terus dia beli satu kat aku....YIPPIE!!! Minggu depan guna lappie baru. Bye-bye HP mini 1000. Dah 4 tahun guna netbook ni. Hubby juga beli masa decide nak berhenti keja dulu. Tak sangka dia nak beli kat aku. Senanglah aku nak edit gambar lepas nie...mini ni cute sangat, memang tak sesuai nak buat kerja editting. Tak pernah mintak pula...dia appreciate gak aku kan. Chewah kalau beli barang sukalah.... :))

Comments

  1. cayalah laki hg!! habaq kat dia lappie aku pun dah mengong (fujitsu lifepro)..tlg beli br utk aku gak ble? :D

    ReplyDelete
  2. laki hang sepesen ngn laki aku..
    suka tak tunjuk caring..
    tapi kadang2 suprise dia wat kita suka smpi ke belakang telinga

    ReplyDelete
  3. species ni tak suka makan kek :) kan?
    terpaksa bagi 'servis' yang lebih baik....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.