Saturday, July 28, 2012

Perihal kucing

Well...kucing oren ni suka buat hal...
Aku pun jadi tak seronok dah...
Kami sampai bergaduh laki bini sebab dia...

Dia ni suka kencing dalam ofis hubby aku...kenapa taktau?
Yang laki tu pun, awat tak tutup pintu? Susah sangat ke?

Memang banyak kali dah incident ni...tadi buat lagi. Atas lantai...bilik tamu a.k.a bilik letak baju.
Hadoihlah....laki aku dah suruh letak luar. Aku risau juga sebab rumah aku ni depan simpang.
Semua orang suka press minyak, banyak kenderaan maklumlah kat simpang....(sebab tu tengah cari rumah baru)
Tapi lepas kejadian kencing lagi tadi...memang aku rasa nak letakkan di luar. PASRAH!
Biarlah. Kalau umur dia panjang, dia akan hidup lama. Kalau dia rezeki aku, dia tak akan lari. Biar Allah tentukan. Aku dah buat yang terbaik...

I even search in the internet about this inappropriate elimination...but reading the article really make me think...wow, maybe i should just let the cat go (dump) instead of go thru all the troubles just to get the cat go to the litter box. I don't have time for that crap.

Aku sampai jadi fobia taw...tiap kali balik mesti terhidu-hidu bau kencing kot kot ada incident. Kengkadang okey...kengkadang tak...even litterbox bersih dia buat hal jugak.

Lepas ni kau terpaksalah bergaul dengan kucing neighborhood ni yer...selama ni Bubu memang roaming. Okey jerlah sebab dia memang kucing bijak. Si Oren ni taktaulah bijak ke tak...
Kalau sampai bergaduh laki bini...aku rasa tak patut la kot.  Kesian gak laki aku... dia memang kalau kucing aku buat hal cepat jer melenting. Kalau kucing adik dia kat kampung tu, haritu gigit Adelina...oh takper. Kalau si Oren ni gigit tentu dah kena sepak! Double standard betul. Aku rasa cam nak terajang jer kucing kampung yang gigit adik haritu tapi terpaksa berlakon baik.

Dulu sebelum ada Adam, memang banyak kucing aku bela. Tapi makin lama makin sikit maklumlah semua nak kawasan masing-masing. Ada sekor ni nama Boboi. Sayang sangat kat dia tidur pun sekali. Lepas Adam lahir, dia mula nak attention...yelah aku dah tak belai kucing...maklumlah ada baby kecil kan... dia mula, berak, kencing...as always suka berak dalam ofis laki aku....banyak kali. Paling teruk suka kencing atas bedding Adam...sampai ada satu kali Adam kena kencing dia sebab dia kencing atas tilam Adam...
Zaman tu takde mudah.my...takde scratch...so, terpaksa let go. Sampai hari ni teringat kat dia kalau jumpa balik sure ambil. Tapi tak pernah pergi dah tempat tu...

Well, bela kucing ni tak senang...kalau single ok kot.

2 comments:

  1. Kucing (yg suka tidoq dgn Nazrin tu) plak suka kencing n berak kat bawah meja kat ruang depan. dulu dia slalu masuk rmh n tidoq dgn nazrin tp sbb asyik berak dlm rmh, kami dah tak bg masuk dah, dia pun la ni menumpang kat rmh jiran sebelah, situ depa mmg bnyk kucing so cat food sentiasa ada heheh..la ni dlm rmh ni (bkn pet, aku tak bela pun depa yg pandai2 buat cam rmh depa) ada anak dgn mak kucing hitam, anak tu plak dah ada 6 adik2 baru dah..anak kucing hitam ni sebaik pandai pi berak n kencing dlm bilik ayaq, tak la kena buang cam Kucing tuh..depa ni pandai sgt masuk rmh w/pun dah letak luaq, last2 kami biaq je la depa melepak dlm rmh ni..minggu lepas mak dia beranak lg, 6 ekoq, depa ni tatau la plak camna..kalau asyik berak/kencing dlm rmh mmg kena buang rumah mcm Kucing la heheh

    ReplyDelete
  2. oohhh...kucing kalau once berak/kencing situ...selamanya dia ingat situ jamban.
    seriously...kucing betina kalau jenis beranak banyak sekali 6....setiap tahun hang akan dapat +-26 kucing!!!!
    Kalau bela elok2 semua hidup kalau hang biar nature, mungkin terkawal...sebab mampus sakit mata, selesema, gaduh...macam2. Aku suka kucing betina sebab loyal. Tak kan lari. Tapi....kena kasi untuk kawal populasi dan aku tak mampu bela banyak. Si Oren ni jantan...Bubu betina (kasi).

    ReplyDelete