Skip to main content

Tak ade kerja cari kerja...

Tahu tak apa yang paling meluat pasal bela kucing?
Ya betul....bila kucing buang berak kencing merata....
Now I remember why I have only one cat...
Sebab bubu ni, kalau terperangkap dalam rumah 2 hari, dia tahan...cuma kencing. Itupun dalam toilet. Lepas kami balik dia bergegas keluar berak...
Tak tahu kenapa si oren ni selalu buat hal.
Dah sediakan 2 litterbox...kencing jelah, suka kencing merata...habis alas kaki kena. Rasa macam nak kurung balik. Tapi tak sampai hati nak kurung....dia pun kencing atas semak samun dalam ofis hubby...ah sudah. 3 kali dah. Suruh dah hubby tutup pintu tapi kengkadang dia lupa...dah bau busuk. Bilik tamu plak. dah cuci la  tilam kena kencing 2 kali tapi sebab aku dah tak trust kucing ni aku terus alas dengan plastik...kalau terlupa tutup pintu kot-kot la. Bilik aku tidoq takdelah jadi kes sebab tutup selalu. Risau jugak so dah beli alas meja 2 keping dijahit tengah-tengah buat cover lepas bangun tidoq...
Kucing ni galak kot...ish ingat nak bagi dia mengawan lepas raya dengan kucing customer...
Ish rasanya tak sempat kot...nak kasi ke tak nak kasi ke tak nak kasi ke takkkkkk??????????
Takmo la amik kucing dah macam nie.......unless ada kawasan besaq kat luaq boleh letakkan kucing di uaq.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.