Skip to main content

My on9 biz

It is raining so heavily...kids are sleeping. Feeling a bit scared....yelah kot blackout mampus aku. Tapi dah sediakan flash light dan dah study kotak suis kalau black out nak tekan naik ke turun?...(tolak naik neks...!)
Nasib baik tak kilat guruh.
Terpaksa turun untuk updatekan order customer...
Nasib baik ada si oren menghiburkan hati...hilang rasa takut...
Tak sangka si oren boleh jadi kucing manja...bila diingatkan masa mula-mula ambil dia. Pantang sentuh, terus 'Grrrrr...' takut i dan rasa menyesal pun ada dengan kucing trauma ni.
Sekarang, bila panggil nama dia, terus dia datang...pandai sangat. Masa di kampung, dia memang 'Grrr...' dengan orang lain cuma dengan aku, Adel dan Adam jer dia ok. Sampai abang aku tanya " Awat kucing hang tu? berlagak amat macam lawa sangat..." terpaksalah explain sejarah hidup si oren ni barulah mereka faham.
Now...i love him. I miss him when he's away (during raya, i left him at my moms when we went to in laws...) i donno how to live without him.

Seriously, I never expect so many customers will buy from my online shop because my stuff are considered as luxury item. Meaning something that's not in need. If you have extra money, you can buy, if not also okay. I just love the idea at first and love the stuff i m selling. I can remember all the stuff just ask me i know...I hope the idea to sell because of the love won't fade and turn to 'just profit' as this biz grow. I know i will go far...selagi niat betul. Most people, when money start to flow, they will change too...harap sangat pada Allah janganlah aku terjebak. Biarlah rumah kecil asal bahagia. Biarlah kereta proton. Elakkan riak dan takbur...susah betul nak elak riak nih...memang dah sebati dalam diri. Belajar tinggi pun terasa riak. Nasib baik jadi house wife jer, turun sikit perasaan meriakkan diri. he he he...
Kalau ada duit lebih dermalah kepada mana-mana pihak kebajikan...Insyallah.

Kepada sesiapa nak buat bisnes...kalau boleh jangan 'join the van wagon'...carilah sesuatu yang anda suka dan cinta untuk 'leave a legacy'.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.