Wednesday, September 19, 2012

Feeling like corporate woman

Hari ini menghadiri seminar anjuran Mara. Sejak occupy premis Mara ini kali pertama join.
Sebab, bukan semua topik berkenaan dengan bisnes i. So, bila depa dah buat seminar free lagi nie, dekat dengan rumah plak, pastu dapat sijil lagi, terus daftar nama. Nanti senang nak apply loan bila ada sijil berkenaan keusahawanan ni.
Next week ada lagi tapi tak pegilah. Fikirkan anak-anak...bulan depan ada lagi bengkel, tapi kena bermalam. Teringin sangat nak pegi...fikir dulu jalan camner nak buat dengan anak-anak nie.
Harini, banyak pengetahuan baru disamping menambah ilmu dalam bidang perniagaan. Rupanya kita tak boleh buat drop shipping yer...grey area dalam Islam. Kena beli dulu guna modal, baru jual. Jangan jual barang yang tak tentu adanya. Nasib baik tak pernah terlibat dalam kes drop shipping walaupun banyak kali terfikir. Mungkin dapat lindungan Allah S.A.W. Alhamdulillah...

Saja nak jumpa para usahawan lain...apa bisnes depa...selain MLM la. Bab MLM pun disentuh dalam seminar tadi. Benda yang tak nampak memang haram dijual beli sebab akan ada orang teraniaya. Tak perlulah terlibat dengan MLM. Kalau depa nak jual produk, jual jelah kenapa kena bayar yuran ahli plak? MLM la tue yang berselindung di sebalik produk ntah hapa-hapa.
Menarik bila disentuh usahawan Melayu suka tayang kereta baru walaupun bisnes baru mula...dengan duit pinjaman la...pastu terlungkup la sebab tak dapat bayar hutang keter mahal...
Penting sekali para usahawan ni kenalah arif dan minat dalam bidang masing-masing...kalau buka kedai tomyam, make sure hang tau masak segala nasi pataya, padprik...tomyam, sup ekor segala benda menu jangan berharap tukang masak. Sebab tu biz makan Melayu tahan takat 4-5 tahun saja. Yang bertahan ialah kedai makan yang ownernya chef sendiri. Sebab kalau tukang masak berhenti, you boleh ajar tukang masak baru....jangan dengki-mendengki, jalinkan kerjasama dengan kompeni lain yang sama bidang dengan kita, jangan lupa solat, banyakkan Dhuha, jujur...basicla yang lain-lain tu semua orang tahu kot.

Selalulah derma...bila dah mampu, pi bayar zakat.

Dunia ini bukan tempat berseronok...tetapi merupakan satu ujian untuk kehidupan seterusnya.


2 comments:

  1. baguih jugak hg share kat sini..sharing is caring kan hehe terima kasih..dapat gak ilmu w/pun duduk kat rumah :p

    ReplyDelete
  2. baik tulis nanti masuk angin keluar asap jer ha ha ha.

    ReplyDelete