Skip to main content

Feeling like corporate woman

Hari ini menghadiri seminar anjuran Mara. Sejak occupy premis Mara ini kali pertama join.
Sebab, bukan semua topik berkenaan dengan bisnes i. So, bila depa dah buat seminar free lagi nie, dekat dengan rumah plak, pastu dapat sijil lagi, terus daftar nama. Nanti senang nak apply loan bila ada sijil berkenaan keusahawanan ni.
Next week ada lagi tapi tak pegilah. Fikirkan anak-anak...bulan depan ada lagi bengkel, tapi kena bermalam. Teringin sangat nak pegi...fikir dulu jalan camner nak buat dengan anak-anak nie.
Harini, banyak pengetahuan baru disamping menambah ilmu dalam bidang perniagaan. Rupanya kita tak boleh buat drop shipping yer...grey area dalam Islam. Kena beli dulu guna modal, baru jual. Jangan jual barang yang tak tentu adanya. Nasib baik tak pernah terlibat dalam kes drop shipping walaupun banyak kali terfikir. Mungkin dapat lindungan Allah S.A.W. Alhamdulillah...

Saja nak jumpa para usahawan lain...apa bisnes depa...selain MLM la. Bab MLM pun disentuh dalam seminar tadi. Benda yang tak nampak memang haram dijual beli sebab akan ada orang teraniaya. Tak perlulah terlibat dengan MLM. Kalau depa nak jual produk, jual jelah kenapa kena bayar yuran ahli plak? MLM la tue yang berselindung di sebalik produk ntah hapa-hapa.
Menarik bila disentuh usahawan Melayu suka tayang kereta baru walaupun bisnes baru mula...dengan duit pinjaman la...pastu terlungkup la sebab tak dapat bayar hutang keter mahal...
Penting sekali para usahawan ni kenalah arif dan minat dalam bidang masing-masing...kalau buka kedai tomyam, make sure hang tau masak segala nasi pataya, padprik...tomyam, sup ekor segala benda menu jangan berharap tukang masak. Sebab tu biz makan Melayu tahan takat 4-5 tahun saja. Yang bertahan ialah kedai makan yang ownernya chef sendiri. Sebab kalau tukang masak berhenti, you boleh ajar tukang masak baru....jangan dengki-mendengki, jalinkan kerjasama dengan kompeni lain yang sama bidang dengan kita, jangan lupa solat, banyakkan Dhuha, jujur...basicla yang lain-lain tu semua orang tahu kot.

Selalulah derma...bila dah mampu, pi bayar zakat.

Dunia ini bukan tempat berseronok...tetapi merupakan satu ujian untuk kehidupan seterusnya.


Comments

  1. baguih jugak hg share kat sini..sharing is caring kan hehe terima kasih..dapat gak ilmu w/pun duduk kat rumah :p

    ReplyDelete
  2. baik tulis nanti masuk angin keluar asap jer ha ha ha.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.