Skip to main content

Apa patut buat?

Sebenarnya lama tak update about my kids home edu and Adam's speech development after the therapy ends kan?
Lina's brillkids dah sampai day 99! Malas nak snap pic buku tu lagi. Nanti i tulis jelah apa yang dipelajari setakat ni. Dia dah kenal banyak benda dan vocab. Dia dah pandai cakap. Insyallah tak jadi lambat cakap macam abang. Adik dah start buat pre-writing activity kat rumah...sebab nak didik dia pegang pensel dengan betul. Semua aktiviti printing pre-writing di download dari internet jer..kat link-link sebelah nie.
Adam lak banyak improve dan cepat tangkap. Sebut sekali jer dia dah ingat...cuma pegang pensel jer tak betul. Walaupun tak betul dia lebih selesa tulis macam tu dari yang cara pegang pensel yang betul. Cuti sekolah ni memang kena ajar Adam pegang pensel. Nak tanya cikgu dia ada buat kelas tambahan tak, kalau ada suruh pergi. Nanti dah buka sekolah dah lepat liat nak pergi sekolah pulak.
Untuk si Adam memang just monitor dia buat homework jelah. Tak sempat nak suruh dia buat additional activity...kertas kerja miss K bagi dulu pun still tak habis buat.

Me...i have been busy these couple of days with orders. Everyday i wish i could yarn over (crochet) but there are lots of stuff to be done at the shop. New products coming in ---> snap pics, editing & cataloging... Come back home the off to cook dinner and norm chores...I just have time after 12 midnight. I will crochet till 1 am. Wake up at 6.30 am...

Tapi sebenarnya nak cerita pasal benda lain. Baru-baru ni ada malaun (orang jahat) mana ntah yang buang baby kucing...habis semua jatuh dalam longkang. Akak-akak kat kedai makanan bawah ni dah tak kisah pasal kucing ni. Larat nak kisah, selalu sangat orang buat...jenuh la kan. Ada la seekor terselamat...tapi you taulah baby kucing perlu jagaan rapi macam baby manusia juga. Ada feeding time. Kalau i nak ambil seriously kena bawak balik rumah. Then problem with hubby plak. Nanti menderhaka macam mana? Kita nak jaga mak kita pun kena ada kebenaran suami, kalau tidak sepanjang kita jaga mak kita tu dikira berdosa bukan pahala....
So i doa jelah semoga ada orang ambil babycat tu...sedih sangat dengar dia mengiaw... ni anak kucing dalam kedai ni pun tak de orang nak adopt.... Apakah perasaan orang yang buang babycat without the mommy cat? Apa tujuan you buat macam tu? You nak lepaskan beban kat orang lain? Biar orang lain tanggung dosa? Seriously berdosa buat macam ni sebab you telah menganiaya binatang tak berdosa. Semoga Allah memberi balasan sewajarnya kepada you yang telah buang baby cat tanpa ibunya ini.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.