Wednesday, October 3, 2012

Apa patut buat?

Sebenarnya lama tak update about my kids home edu and Adam's speech development after the therapy ends kan?
Lina's brillkids dah sampai day 99! Malas nak snap pic buku tu lagi. Nanti i tulis jelah apa yang dipelajari setakat ni. Dia dah kenal banyak benda dan vocab. Dia dah pandai cakap. Insyallah tak jadi lambat cakap macam abang. Adik dah start buat pre-writing activity kat rumah...sebab nak didik dia pegang pensel dengan betul. Semua aktiviti printing pre-writing di download dari internet jer..kat link-link sebelah nie.
Adam lak banyak improve dan cepat tangkap. Sebut sekali jer dia dah ingat...cuma pegang pensel jer tak betul. Walaupun tak betul dia lebih selesa tulis macam tu dari yang cara pegang pensel yang betul. Cuti sekolah ni memang kena ajar Adam pegang pensel. Nak tanya cikgu dia ada buat kelas tambahan tak, kalau ada suruh pergi. Nanti dah buka sekolah dah lepat liat nak pergi sekolah pulak.
Untuk si Adam memang just monitor dia buat homework jelah. Tak sempat nak suruh dia buat additional activity...kertas kerja miss K bagi dulu pun still tak habis buat.

Me...i have been busy these couple of days with orders. Everyday i wish i could yarn over (crochet) but there are lots of stuff to be done at the shop. New products coming in ---> snap pics, editing & cataloging... Come back home the off to cook dinner and norm chores...I just have time after 12 midnight. I will crochet till 1 am. Wake up at 6.30 am...

Tapi sebenarnya nak cerita pasal benda lain. Baru-baru ni ada malaun (orang jahat) mana ntah yang buang baby kucing...habis semua jatuh dalam longkang. Akak-akak kat kedai makanan bawah ni dah tak kisah pasal kucing ni. Larat nak kisah, selalu sangat orang buat...jenuh la kan. Ada la seekor terselamat...tapi you taulah baby kucing perlu jagaan rapi macam baby manusia juga. Ada feeding time. Kalau i nak ambil seriously kena bawak balik rumah. Then problem with hubby plak. Nanti menderhaka macam mana? Kita nak jaga mak kita pun kena ada kebenaran suami, kalau tidak sepanjang kita jaga mak kita tu dikira berdosa bukan pahala....
So i doa jelah semoga ada orang ambil babycat tu...sedih sangat dengar dia mengiaw... ni anak kucing dalam kedai ni pun tak de orang nak adopt.... Apakah perasaan orang yang buang babycat without the mommy cat? Apa tujuan you buat macam tu? You nak lepaskan beban kat orang lain? Biar orang lain tanggung dosa? Seriously berdosa buat macam ni sebab you telah menganiaya binatang tak berdosa. Semoga Allah memberi balasan sewajarnya kepada you yang telah buang baby cat tanpa ibunya ini.

No comments:

Post a Comment