Skip to main content

Tiada maaf bagimu..

Sejak beberapa hari ni, si oren asyik nak duduk luar jer. dah tak nak manja-manja dah. Bila bawa masuk dalam, terus dia sibuk nak lepak kat luar...habis kotor bulu dia.
Kadang-kadang rasa terkilan plak.
Semalam bawak dia cucuk vaksin pertama, kena RM55. Semua ada 4 kali...Cucuk anak aku pun free je taw.
Anyway takpelah, dah tanggungjawab tuan kucing.

Harini, kami semua pegi melawat mak aku...maklumlah dia baru buat laser mata sebab katarak. Macam biasa, bawak si oren masuk dalam sebelum keluar, takut nanti lapar ke sebab kami akan balik lewat...

Sampai di rumah, ada bau busuk pelik...
Sebenarnya memang rasa agak pelik sebab litter box tak disentuh...sejak semalam lagi.
La...rupanya dia melepas atas sofa! Kencing situ plak...
Dah lah letak Lina kat situ. Habis busuk anak aku.
Tak guna punya kucing, penat aku buat macam-macam, litterbox mahal nak mampus,
kau melepas atas sofa? macam mana aku nak cuci?

Dah, la ni hang duduklah kat luar tuh. Dah galak sangat nak protes nak duduk kat luar, silakan. Mampus pun takper. Orang nak curi? silakan. Kalau sampai kena anak aku...memang tiada maaf la.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.