Skip to main content

Hadiah untuk hubby...

Birthday dia bulan sembilan...sekarang baru beli.
Sebenarnya tak tahu nak beli apa? Bila tanya dia nak jam...jam plak hat riban-riban.
Manalah cik ouswipe ni nak wipe duit. Harap gaji kedai jer.
Pastu dia komplen wallet dia dah buruk...wallet dulu tu i yang bagi...lama berkurun dah. Awatlah dia tak beli sendiri...dia kan kerja.
Bila plak nak turun Penang nie...kat Kulim takde shopping complex yang jual barang jenama...so terbantutlah usaha nak beli. Nak pi Penang memang malas. Dengan anak-anak...takkan nak pergi sekali dengan si hubby tak best la beli hadiah dia dengan dia...hmmm

Tiba-tiba kan...ternampak flyer iklan banyak sangat kat tepi jalan raya mengatakan The Store akan dibuka! Di Kulim Landmark Central...
The Store ni memang wujud dulu pun tapi location teruk so malas nak menapak panas-panas dengan budak-budak...so tak tahu apa jadi kat tempat tu...

Hari ini buka, hari ini rasa gatal sangat kaki nak jengah. Tahu...memang ramai orang punya tak kira mesti sale gila. Memang sale teruk! Tapi tak de apa sangat la...i dapat la beli hadiah kat laki i tue...beli wallet jer. Jenama Alain Dellon.. bolehlah tahan 4 tahun lagi hahaha! Diskaun 70% wa cakap lu!
Tapi sebab semua cashier baru...lama sangat tunggu nak bayar. So, nanti-nantilah i pi jengah lagi. Tunggu YES kot baru pergi soping situ lagi.... :))

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.