Skip to main content

Normal stuff

Takde apa nak tulis...
Kehidupan biasa...nothing special pun.

Tahun ni decided tak pergi BBW...walaupun semua orang pun duk post gambaq buku2 depa borong kat sitew...takdelah jales pun. Tulah, kalau dah terketaq nak pegi awal-awal memang tak kan jadi. Rasa macam takde arah je nak ke KL semata BBW...antara sebab:
  • Kereta tak sihat.
  • Duit agak slim dek membantu hubby pomen keter dia...
  • Banyak kerja la nak settle akhir tahun ni. Stok banyak habis gara2 sale. Tengah tunggu supplier hantaq barang.
  • Mak aku ada di home town so baik balik home town lawat home town kan...lama tak balik.
  • Ingat nak beli kucing parsi kat KL tu tapi cancel last minute sebab ada member nak sedekah sekor parsi kat ai....Alhamdulillah selamat duit. 
So, takde poin nak ke KL.

2-3 hari ni agak sedih dengan kejadian dunia sekitar.
  • kejadian tembakan amuk kat US yang membunuh 20 budak kecil...(walaupun kejadian sama setiap hari berlaku di Palestine dan Syiria). Memang terangan macam ini Allah beri balasan kat depa. Akhirnya teroris itu berada di dalam masyarakat mereka sendiri. Ironic...sesiapa pun boleh ditembak dan menjadi penembak... tiba-tiba satu hari you bangun dan decide nak pegi tembak orang. Gila!
  • Kes budak india kena dera dek boifen mak.
  • harini ada toddler juga mati didera oleh boifren mak... masyarakat kat Malaysia pun makin menuju kehancuran sebab masing-masing bersekedudukan tanpa nikah. Tak lama lagi jadi macam barat, kawin sesama adik-beradik sebab tak tau. Banyak sangat anak luar nikah taktau siapa bapa.
kucing jagaanku sekor mati sebab taknak makan...(tak sedih punla...memang dah jangka)
then ada sekor lagi anak kucing diselamatkan...habis lagi duit bagi kat vet gara-gara merawat dia ada bengkak apa ntah kat rahang. comel anak kucing ni. rasa cam nak bela jer...
dan ada satu lagi baby cat...this one tak tau apa nasib. ai dah buat terbaik...takde arah kan aku nie?
memang...hubby tak marah pun takpelah kot.

and...sibuk menyiapkan amirugumi untuk Lina dan nieces... see? takde arah.  

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.