Skip to main content

Dah settle..

Bukan settle bab berak tue...dah taknak citer pasal berak dah. Sama ajer.

Orang lain bila buat akaun poslaju mesti 3 hari dah siap. Aku tak tau lah awatnya bila tiba time aku, 2 minggu baru siap...jenuh duk tanya staff poslaju kulim dan bos depa bila nak siap....akak dah tak larat nak pi pos hari-hari. Dulu order tak banyak, seminggu sekali aje nak menapak. Lani daily la plak. Dahler lokasi hangpa ni strategik benor...ada bank dan pejabat imigresen. Penuh dan padat parking yang tak seberapa tu. Ntah kenapa tetiba ada cina buka kedai cuci keter plak kat sebelah poslaju...aduh terus hilang 2 biji space parking. Tak sesuai langsung nak nak wat carwash kat sitew!

Pastu. ada plak sebiji keter buruk tercabut tayar parking 2 space. Dah berapa hari tersadai sitew. Rasa cam nak kapak jer keter buruk tu.
Tadi, pegi awal kat poslaju sebab nak terus pegi tesco. Adalah nak beli barang sebab esok kami nak jalan jauh ke kajang...
Selaunya kena pi pos pukul 4.45pm. Time ni pejabat imigresen dan bank dah baru tutup. Kalau pi pukul 5....saing lak dengan orang keje ofis nak pos barang...amik barang....busuk pejabat pos yang cute tu dengan bau-bauan harum.

Tadi, Masyallah takde parkir! Dahler laluan sehala kalau keluar terus masuk jalan besar dan terus kena pergi sampai hujung jalan buat u-turn. Habis minyak! Last-last masuk taman kat belakang jauh la menapak. Dah la bawak budak 2 orang. Si adik tak sihat, kesian kena jalan. Tak sanggup eh nak tinggal dalam keter tempat sunyi. Kot ramai orang nak beratur dalam pos nanti naya anak aku.
Cuaca panas, ekon pos lak rosak...hangat beb. Ada bos pos aku buat tak kelih ajer...pastu dia tegur la aku kata dia dah tanya depa punya HQ pasal akaun aku. sebab dah 2 minggu. 2 MINGGU! Kakak aku kat semenyih tu buat tak sampai esok dah clear. Mungkin kat Kulim kot jauh....nak sampai HQ.
Tapi, masa dah sampai rumah, nak buka gate , dia punya staff tetiba call, katanya dah dapat no akaun...ALHAMDULILLAH syukur. Kuranglah sikit nak menapak ke situ. Walaupun every Tuesday dan Friday still kena turun untuk pos biasa depa tak buat pickup...Jumaat lak Kedah cuti. Kena hantaq sendiri...apapun tak perlu pi hari2. Nanti amik pekerja boleh dia jadi posmen aku.
Selamat bercuti-

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.