Skip to main content

I professional hot tempered

aku memang tak boleh jadi cikgu sebab mesti nanti parents akan sue aku.
aku tak sabar especially bila mengajar orang.
dulu pernah ajar mak belajar komputer...orang tua...nak pegang mouse macam nak hancurkan mouse tu...terus aku naik hot dan resign suh mak pegi masuk kelas komputer yg betul...ha ha ha.

sebab tu, bila semua kawan apply kpli dulu, i tak lah...i tak minat dan kesian budak dan diri sendiri.nanti.
tapi, sekarang ni ada anak nak kena ajar plak...
kalau anak pandai takpelah kan. kalau dia minat...tengok anak si Sally, dah pandai matematik, mengeja...seronok ajer.
yelah i tau tak leh compare but i cannot help it lah.

anak aku ni...Adam...tak taulah nak cakap gene pemalas belajar ni mai dari mana.
setahu aku keluarga aku semua bijak pandai...hat belah suami kot....
baru suruh buat homework dah boleh sakit jantung tau. sebab dia tak melihat pun benda yg aku pulon tunjuk.
suruh baca/sebut...dia menguap hua hua hua. alasan banyak; mengantuk, sakit jari, tangan pendek, kaki pendek, sakit mata...macam-macamlah...pendek kata aku rasa dia tak minat.
baru je tadi ajar 'ba, bu, bi...' kejap lagi bila tanya dia dah tak ingat dah.
bila tanya besar nanti nak jadi apa? dia kata nak jadi car racer....

memang tak cukup kesabaran dengan anak sorang ni. harapan aku si adik la pandai nanti nak tolong aku cakap cina dengan customer. kalau harap Adam ni....punah. dia nak main....main... main...tak minat belajar. Tak sabar tunggu tahun depan dia masuk sekolah, petang pi ngaji.....at least petang dia pi belajar instead of duduk ganggu adik dia dan aku...

next year memang akan enrol dia kelas tuition. start december 2013.

Comments

  1. Rilexla..budak laki kut..lagipun baru 6 tahun..tak faham erti susah..Yousoffe pun macam tue..nak pitam ajaq iqra', ejaan E'XRA, dengan family words. Semua dia "AUTO DELETE". Auto save tak wujud langsung kat dia. Tanya apa cita-cita "Nak jadi ultraman nak lawan monster" Hemph..lagilah ntah hapa-hapa..

    ReplyDelete
  2. Ni mmg satu kapal dengan Muhammad Khaleef..
    Surprisingly..
    Bila masuk darjah 1.. dia jadi cepat belajar la pulak..

    Bayangkan.. aku masukkan dia sekolah dari umur 3 tahun..
    Sampai laa 6 tahun..
    Baca 2 suku kata pun menggagap-gagap..

    HANGEN!!

    Tup2 masuk darjah satu..
    Dalam dok seminggu 1-2 kali cuti (pasal sakit dia)
    Belum masuk Feb.. dia dah pandai baca..

    Cuma masih belum dapat mahir bunyi2 ada NG.. dan NYA..
    Yang lain.. Alhamdulillah OK..

    So, jangan putus asa :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.