Thursday, January 31, 2013

I professional hot tempered

aku memang tak boleh jadi cikgu sebab mesti nanti parents akan sue aku.
aku tak sabar especially bila mengajar orang.
dulu pernah ajar mak belajar komputer...orang tua...nak pegang mouse macam nak hancurkan mouse tu...terus aku naik hot dan resign suh mak pegi masuk kelas komputer yg betul...ha ha ha.

sebab tu, bila semua kawan apply kpli dulu, i tak lah...i tak minat dan kesian budak dan diri sendiri.nanti.
tapi, sekarang ni ada anak nak kena ajar plak...
kalau anak pandai takpelah kan. kalau dia minat...tengok anak si Sally, dah pandai matematik, mengeja...seronok ajer.
yelah i tau tak leh compare but i cannot help it lah.

anak aku ni...Adam...tak taulah nak cakap gene pemalas belajar ni mai dari mana.
setahu aku keluarga aku semua bijak pandai...hat belah suami kot....
baru suruh buat homework dah boleh sakit jantung tau. sebab dia tak melihat pun benda yg aku pulon tunjuk.
suruh baca/sebut...dia menguap hua hua hua. alasan banyak; mengantuk, sakit jari, tangan pendek, kaki pendek, sakit mata...macam-macamlah...pendek kata aku rasa dia tak minat.
baru je tadi ajar 'ba, bu, bi...' kejap lagi bila tanya dia dah tak ingat dah.
bila tanya besar nanti nak jadi apa? dia kata nak jadi car racer....

memang tak cukup kesabaran dengan anak sorang ni. harapan aku si adik la pandai nanti nak tolong aku cakap cina dengan customer. kalau harap Adam ni....punah. dia nak main....main... main...tak minat belajar. Tak sabar tunggu tahun depan dia masuk sekolah, petang pi ngaji.....at least petang dia pi belajar instead of duduk ganggu adik dia dan aku...

next year memang akan enrol dia kelas tuition. start december 2013.

2 comments:

  1. Rilexla..budak laki kut..lagipun baru 6 tahun..tak faham erti susah..Yousoffe pun macam tue..nak pitam ajaq iqra', ejaan E'XRA, dengan family words. Semua dia "AUTO DELETE". Auto save tak wujud langsung kat dia. Tanya apa cita-cita "Nak jadi ultraman nak lawan monster" Hemph..lagilah ntah hapa-hapa..

    ReplyDelete
  2. Ni mmg satu kapal dengan Muhammad Khaleef..
    Surprisingly..
    Bila masuk darjah 1.. dia jadi cepat belajar la pulak..

    Bayangkan.. aku masukkan dia sekolah dari umur 3 tahun..
    Sampai laa 6 tahun..
    Baca 2 suku kata pun menggagap-gagap..

    HANGEN!!

    Tup2 masuk darjah satu..
    Dalam dok seminggu 1-2 kali cuti (pasal sakit dia)
    Belum masuk Feb.. dia dah pandai baca..

    Cuma masih belum dapat mahir bunyi2 ada NG.. dan NYA..
    Yang lain.. Alhamdulillah OK..

    So, jangan putus asa :)

    ReplyDelete