Skip to main content

i feel sad... :'(

sebab i call cikgu tadika adam tu, tanya sebab apalah adam asyik kata dia takut nak pegi school?
kan selalunya dia suka...exited nak pegi school.
dia pun bagitaulah...pot pet pot pet
macam adam ni budak bermasalahlah macam tu...
then takpelah, i kata minggu ni tak pegi lah. tengok lah minggu depan...(tak pegi dah kot)

pastu i sedih sangat...tetiba mengalir air mata ketika memandu kereta di kala hujan...

rasa macam...mungkin budak ramai sangat, so cikgu tak leh nak fokus kat dia. salah i jugak dah tahu kelas besar hantaq situ wat per?
dia tak minat dan lambat...cikgu taktau camner nak buat...(cikgu taktau camner nak buat?)
rasa macam....cuak nak hantaq situ dah...
then tepon mak...release stress, dia kata abang i yang no 2 tu macam nilah lambat, then bila besaq dah jadi doc pakar pun...so janganlah sedih. doa ajer kat Allah. Allah itu ada.
So, taktahulah, nasib baik baru bulan 2. Sempat lagi tukar tadika yg muridnya sikit.
tetiba rindu kat school adam yang dulu tue...cikgu understanding gitu. murid sikit tak sampai 10 orang. nanti i bincang dengan hubby.
bolehlah nak ajar kat rumah tapi setakat mana? setakat boleh baca dan kira bolehlah. tapi kena ada persediaan juga nak masuk sekolah nie...
kat rumah i pun amat sibuk dengan benda lain. bila pi kedai lagilah sibuk. sempat tengok sikit ajer. bila ada time baru boleh buat aktiviti dengan budak-budak nie. I am struggling...

dan...sembang dengan mak, mak kata dia takut dengan keadaan politik kat M'sia nie. Semua kawan2 dia cemas dengan pilihanraya nie. seriously i pun cemas. sebab mesti ada kekecohan nanti especially lepas bn menang. penyokong bn ramai...cuma lay low jer.
i am scared.
what if there's no more sistem beraja?
what if there's no more azan?
what if ....
sebenarnya bn banyak menymbangkan untuk Islam tapi hanya dicemuh. Bila dah benci bunga jadi tahi.

depa ni benci sangat dengat duit brim tu sampai pi bakar duit tu. kejadian ni sangat mengharukanlah...macamni ke nak jadi pemimpin negara?
Doa ajer kat tuhan Allah S.A.W. Hanya Dia mengetahui setiap kejadian.

FYI mak saya dulu ahli **S tapi...setelah melihat sendiri cara pimpinan dan lebih-lebih lagi sanggup bergabung dengan *A* terus mak cuak + mual.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.