Skip to main content

sometimes feel like doing nothing...

like tonight...i wasted my time waiting for my girl to sleep. They had early dinner. I didn't have dinner yet coz rushing to prayer...because my son got toothache so we visited the dentist at 5pm, only back at 6pm and he wanted to play game ps3 so i asked him to bath first, so both of them bathed...then it was already 7pm, i didn't prepare dinner yet, so off to the kitchen and only finished cooking dinner around 7.45pm...(the kids only have porridge since the boy suffering toothache)...then rushing to shower and prayed...suddenly my son said he wanted to sleep, it was only 8pm i said ok, brush your teeth first. He did what i told and rinsed his mouth with salty water (ayaq garam) to kill the bad germs. Then my girl came to the bed and still active, wanted to read books...after the third, i asked her to sleep, she tried...but stayed awake for 1 hour. I was hungry because i need my dinner...suddenly Adam woke up crying because of his bad tooth....i asked him to put some toothache medicine on the teeth but he refused and cried...and cried some more. So, i just went to the kitchen and had some dinner before i go mad. At the end he went to sleep...just like that. 

I bought this Hurix toothache medicine...it tastes like cengkih. Yes, cengkih is traditionally used to ease toothache...it's kind of spicy and minty. He didn't like it at all.

Since he hurt so much tonight, and woke up several times even after paracetamol, he agreed to use that medicine...just dabbed at cotton buds and applied at the bad tooth. Hope it will hold till tomorrow. My poor son...so far so good.

Oh, dentist gave some paracetamol and antibiotic just like before. Hope will kill the germs just like before too, without removing the tooth.

I think he has to skip school tomorrow-

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.