Skip to main content

Customer kerek...

Orang buat faq (frequently asked questions) tu ada sebabnya, supaya orang boleh baca situ dulu selalunya soklan yang selalu beratus orang asyik tanya benda yang sama...sebab tu ada F.A.Q

Masaalahnya, orang tak baca faq, lebih suka tanya benda yang sama...malas nak layan orang macam ni.
Selalunya kalau orang tanya benda dalam faq, i just ignore. Lagipun orang yang tanya soklan selalunya dia tak akan beli apa2 pun...buat penat entertain jer.
So, baik takyah beli barang kat aku...dalam email boleh la ignore, tapi kalau tepon? layanz jelah soklan bodo2 ni.
Dah tadi tetiba ada minah tepon nada macam marah. Eh, ingat kan customer tak dapat barang. Rupanya tak beli pun lagi...tanya ada shipping charges ke tak...ingat aku juai baju dalam ke? bolehlah bagi free shipping sebab dah kampui masuk dalam harga barang tadi.... dah bila kata kena bayar shipping terus letak tepon plak. Tak boleh ke cakap elok2? Dah malas aku nak call semula. Belum beli barang dah perengus, lepas beli taktaulah nak harini gak kot. Esok dah jumaat...mestilah sampai next week. Kot ya nak beli barang pun timing la sama, kalau nak barang tu minggu itu jugak, shopping la hari isnin, hari selasa/rabu jamin dapat.

Aku tak kisah kalau nak tanya soklan bodoh, tapi tak suka dengan cara tanya soalan yang tak beradap. Susah sangat ke nak cakap elok2...susah ke nak jadi positif? Ntahlah mungkin dia pms.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.