Skip to main content

Double standard

Sebagai usahawanita yang masih merangkak, aku sangat takut jika aku terbuat double standard kat customer. So far, aku akan layan customer sebagai mana aku jadi customer. Even budak sekolah yang datang ke kedai akan aku layan sebaiknya. Mula2 memang dia tak beli, yelah budak sekolah bukannya ada duit sangat. In fact aku akan bagi majalah free untuk dia atau sesiapa customer walk in. Then, lusa dia datang semula dan beli...beli sikit pun takpe sebab kalau ada seribu org yg beli barang seringgit, dah jadi seribu ringgit.
Semoga aku akan ingat pasal double standard ni takut terlupa di kemudian hari...

Bukan apa, ada lah sepupu aku ni, depa ni memang kayo...orang ado2 tapi biasa2 saja. Pakai selipar jepun je ikut suasana lah kan takkan nak bok memanjang. Sekali dia dan hubby nak pi beli keter....depa ni beli cash pun boleh. Pakai baju buruk, kasut buruk...so salesman keter malas nak layan. hahaha! Tulah rugi salesman tak layan depa ni kalau tidak dah dapat komisen kan.
 Kita jangan judge the book by it's cover la. Zaman la nie, org pakai smart ntah2 pencuri atau salesman grolier. Samalah macam masuk butik baju dan kasut....kita tengoklah kalau kelaku salesgirl tu elok, kita beli kat situ, kalau menjengkelkan, boleh move on to the next boutique. After all, you are the one who's paying.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.