Skip to main content

Al Kisah di Seoul Korea Selatan....

Bukannya apa, dulu kami pernah melawat pekan seoul...tapi tak de buat catitan pun pasal kegiatan kat sana.
Sebab lepas balik, rasa cam takmo pi dah....sebab apa?

Sekarang ni ntv7 tengah tayang 'oh my lady'...pasal artis lelaki ni tetiba bekas kekasih tinggalkan anak kat dia so dia terpaksalah jaga. Dia ni duduk kondo mewah so bila budak nangis, nanti reception akan call....suruh diam.

What the....

So terkenanglah kembali kisah meluat kat korea...so kalau kak zel hang tunggu anak besaq baru pi hahahah.
Back in 2011, kami dengan teruja naik kapal terbang pi sana...setelah book tiket hampir setahun. Kami duduk kat business district tak ingatlah nama hotel bodoh tu. Kertas booking hotel semua balik Malaysia saja terus masuk tong sebab menyampah. Kami ni ada budak 4 orang. Time tu Adam dan sepupu dia umur 4 tahun memang takde kerja lain lompat lari lompat lari itulah kerja pastu jerit jerit jerit....adik baru setahun lebih masih susu badan.

Hotel yang kami duduk tu, bila budak bising nanti depa call sebab orang bawah mengadu....aduhai...setiap 5 minit call nasib baik sabaq rasa cam nak cari sapa orang duk ngadu tu...yang reception pun tak consider ker kita ada budak kecik....bodo betuila terus hilang mood nak jalan. Memang spoil. Ingat nak balik Malaysia ajer....Hotel bukannya murah walaupun yang paling economy kat sana....convert balik duit kita, rabak jugak.
Lastly kami buat jer bising takkan nak marah anak setiap kali berjalan, even lompat sikit pun nanti reception call. Lantaklah, dia call kami tak jawab. Bagi phone tu engage. Mangkuk punya manusia. Ini ke negara maju?

Kita kat sini, hang duduk hotel 5 bintang pun, kalau anak hang bising takde sapa berani call suruh diam...

Memang child unfriendly...takde tempat salin lampin, tenpat susu badan...berbanding negara membangun kita ni semua dah lengkap dari aspek kekeluargaan...tensen sekali masa naik metro....adeh....jenuh angkut stroller naik tangga turun tangga....lift ada stesen ada...ada yang takde. Lift pula banyak orang tua que....nak berebut dengan depa lagi dah semua bau kimchi....kami lebih banyak angkat stroller dari tolak stroller. Kesian kat budak2 macam tak enjoy...letih je lebih...dan takde orang kat sana bawak baby naik stroller masuk metro/subway....maybe depa naik kereta kot kalau ada baby.
Anything else...ok lah. sejuk dan nyaman macam duduk dalam ekon 24 C. Tempat yang kami pi pun menarik....cuma itu jelah not child friendly. So kalau sesiapa nak pergi dan ada baby, anak kecil, pilihlah hotel yang sesuai dengan family jangan main book ajer. Ingat, depa lain dari kita. Ya, depa mungkin bersopan santun tapi tidak sesopan dan sesantun kita...

Kalau boleh, tunggulah anak besar dah boleh berjalan tak perlu stroller dan napping, it would be great.

Dan worst part, tengah beratur masuk lift, ada paderi ajak pi church....bersungguh pulak tu. Kalau kat Malaysia ni dah tampaq dah....

Aku....teringin nak pi lagi especially ke istana ok jung duduk tue...dan shopping kat myeondong & insadong.

Comments

  1. aku belum teringin lagi nak bawak bebudak ni naik flight yang lebih dari 2 jam perjalanan :)

    kawan aku citer.. org korea ni mmg tak mesra pelancong.. tak cam org jepun..

    ReplyDelete
  2. flight berapa jam ntah dah tak ingat....naik malam so depa tido jer cuma masa nak naik/turun la keriau sebab sakit telinga....org yang takde anak kecil memang tak faham...muka menyampah jer sebab bising...ada yang buat shhh..shhh suruh diam dalam flight...aku pun tunggu depa ni bijak baru nak pi jauh. Lani nak pi legoland dulu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.