Skip to main content

Antara jenis homework yang tak membantu anakku...

Hubby aku cakap...homework budak ni melampau. Budak lain macam-mana?
Tukar tadika lah!

Senang dia nak tukar tadika....dah tinggal suku tahun jer lagi...tak koser aku nak layan.

Kan encik Adam ni masih belum literasi....so bila dapat soalan macam di bawah ni...macam mana dia nak jawab? Matematik pun masih tak reti konsep. Aku plak kena terangkan kat rumah. Buat carta nombor tunjuk mana besar mana kecil....tambah tu macam tambah nasi, tolak tu buang dalam tong...dapat la sikit budak tu. Kat tadika buat apa ntah...khayal kot.
Cikgu bagi soalan standard macam ni, tak membantulah...bagilah soalan yang boleh memajukan dia. Tak faham la aku...bilang pun tak lancar...baca tak boleh, dapat soalan dalam bentuk ayat...pengsanlah budak tu. Frust dengan tadika ni. Taktau tahun depan nak masukkan si Adik kat situ ke atau hunt for a new tadika...

Tapi takper...slow2 aku ajaq anak aku ni. Bukan semua, just fokus ke literasi. Matematik biar faham naik turun dulu. Tambah dan tolak. That's all... tak payah cita2 lebih.

Cikgu suruh siapkan di rumah....nak suruh aku jawab ke? Aku biar jer kosong...

Ni satu lagi aku buatkan....apelah bagi kerja macam ni. Budak ni tak lepas lagi alif ba ta....tetiba suruh tulis sambung-sambung....

Budak ni still tak faham kalau dalam bentuk gambar boleh la kalau bagi bentuk macam ni serius kantoi. Cikgu suruh siaplan di rumah...nak suruh aku jawab lagi...aku tinggalkan kosong sampai anak aku reti baru suruh dia jawab nanti.

Yang ni selalu dapat suruh buat kat rumah......bolehlah tolong dia faham. Rasa macam kat tadika tu dia nga-nga aja....takpelah nak kita buat slow2. We can do it!

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.