Skip to main content

Down with emo...

Semenjak 2 menjak terasa emo dan down...
Adalah sebabnya tak kan nak share kat sini....biarlah membengkak dalam dada.

Tapikan, aku kesianlah kat mak yang dera anak sampai anak dia mati kat perak tu...
Especially masa dia lawat anak dia dalam coffin...sedihnya.

Menurut akhbar anak yg dia dera tu oku....mungkin stress dia lepas kat budak tu.
Yang peliknya bapak dia tak nampak ke anak berbirat kena rotan...biaq je ker? Tak terlibat?
Mana boleh tak terlibat...
Apapun, I pity her and her two other kids.
Mesti dia tensen buat kerja rumah....layan anak oku lagi, ada anak kecil lagi....
Nak buat camner, nasi dah membubuq.

Kita? Jadikan iktibar. Jangan ikut hati nanti? Ko pikirlah sendiri.

Comments

  1. ha bapak budak? Org laki tang bab buat anak pandai ler...tang jaga anak semua letak atas kepala bini. Kat Mesia ni bukan main byk ubat kuat, power, keras dsb di pasaran. tu yg terrer buat anak.jadi bini tensen, nak mandi, makan pun tak sempat. Nak berak pun kena tunggu 3 pagi...nak harap laki nak pegang anak sekejap? Sorrylah...never in amillion years....pity, pity, pity...

    ReplyDelete
  2. kan...kesian....
    kita janganlah mengharap depa nak tolong...
    buat kerja rumah & jaga anak biarlah sebab Allah.
    janganlah duk pukul anak untuk lepas geram.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.