Skip to main content

I want IKEA kitchen...bahagian satu: Impian

Sebenarnya aku lebih suka panggil cina kedai dapur buat...just bagitau nak macam mana pastu siap...senang kan?
Lagipun aku rasa Faktum Kitchen tu mesti mahal....
Tapi hubby aku suka ikea kitchen...
Tapi kami di kulim....ikea di damansara....jauh tu.
Camner nak bawak mai sini....baik amik kedai cina kan?
So, kami pun panggil kedai cina berdekatan mai buat quotation...

dapur aku memang kecil. dalam 2 meter x 3.8 meter. Boleh pasang kabinet sebelah saja. Tak muat pasang 2 belah...cina tu quote aku RM11,000. Tak termasuk hood/hob/oven....
Bajet kami: RM6000 saja....
Sedih sebab dalam hati macam impian nak kabinet dapur hancur berkecai....

Adik suruh minta quote tempat lain, hubby suruh design guna ikea kitchen....
Masalahnya aku malas dan takdak masa nak design2 ni....maklumlah usahawanita berjaya. Mana ada masa...

Penyuntik semangat
Cuba intai dapuq aku sekarang ni....selerak dan penuh barang....meluat duduk kat dapur.

dapuq ni aku nak simpan dan combine sekali dengan kitchen baru....save cost.

antara aksesori ikea yg dah dimiliki

tangkap muat....dapuq ni, taktau nak sumbat freezer di mana....geram kat arkitek rumah ni sebab tak reti design dapur.

tudia....antara aksesori ikea yg dah pasang....ikea kitchen wannabe...

Bersambung....

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.