Skip to main content

I want IKEA kitchen...bahagian tiga: Room prep @ penyediaan ruang

Aku nak dapur lantai kayu....
So, aku call kontraktor kayu suruh dia pasang kat dapur. Untuk dapur aku, kena RM1k. Aku sponsor.
Tapi keesokan harinya, paip bawah sinki bocoq!!!!
Aku lupa bab ni, sinki aku memang selalu bocor, suka hati dia nak bocor ke tak...(developer rumah ni pakai barang semua yg paling murah/cikai!. Rumah ni paip tersumbat, karat, tandas tak level dsb) patutnya kami buat piping dulu. Pindahkan paip ke kedudukan sinki dalam design, then flooring. Lantai kayu ni bukan kalis air, aku ingat macam tiles la, kalis ayaq.
(ada yg kalis air, vinyl type....dah pasang baru tau, kot ya kontraktor tu nak bagitau jenis lantai kayu yg sesuai untuk dapur...)
So, panggil depa mai balik buka papan-papan tu semua....then, panggil plumber pindahkan inlet dan outlet. Tebuk tiles apa bagai....berabuk habis dapur aku. Nasib baik dah buang papan, kalau tidak hancur papan kena konkrit...pengajaran. So kalau you all nak pasang lantai kayu, pasang yg 4G (kalis ayaq atas bawah). Mahal kot.

Comel kan lantai kayu....lepas paip bocor, buka balik sampai toilet. Sabar jelah...dugaan.

Lepas tu, aku cat dinding....guna easy clean paint. Senang cuci lepas comot. Penat gaklah. Guna banyak tenaga kena makan nasi sebelum mengecat. Kalau tidak, pening2. Aku ni low blood pressure....

Dah siap prep the room....hubby suruh aku study video nie...aku malas. Sampai barang kat rumah, time pasang kabinet baru aku study.



Lepas ni bolehlah pi shopping kat IKEA tue...

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.