Wednesday, November 6, 2013

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.

Macam nilah jadinya dapuq i.....banyak juga barang yg i let go supaya nak muat masuk dapuq. Blender saja ada 3 (hadiah kawin). Let go 2....banyak lagi perkakas buruk i pi derma...new kitchen, new beginning....let go old stuff.  Blind tingkap tak siap lagi....kena tempah. Adalah benda kecil nak bubuh. Overall, siap.

Seronok sangat lepas pasang meja ni, budak-budak bolehlah breakfast di dapur...you boleh nampaklah ada gambar macam lain background sebab snap waktu beza...

Sebelah kiri dinding kami letak wardrobe system Algot. Bolehlah letak gelas-gelas dan semua bekas senang dicapai...meja drop leaf itu tajuknya Norberg. Sangat best meja itu. Sesiapa ada ruang sempit sesuai sangatlah. Nak letak island memang berangan la kan....dengan adanya meja ni, sambil masak sambil utube. 

Ini semua aksesori saja...sebab ikea memang dah sediakan aksesori yg cukup-cukup muat, tambah jelah. Seronok. 

Sudut ni ada sinki yg i sangat suka. Sebab boleh letakkan pemotong dan drainer kat atas semasa sediakan makanan untuk dimasak. Semua set Boholmen.  I juga tanak gantung periuk lagi. Siap cuci letak terus atas rack (grundal). Satu Rm99. Grundal rail yg lain semua yg sedia ada. Cuma reposition saja. Hood, kami pilih 2 in 1 boleh recirculate air. No ugly ducting needed. 

Dari sini boleh nampak i gantungkan microwave kat sebelah peti ais. Bawahnya muatkan bygel trolley yg sedia ada. 
Tu jelah...happy with the result.

9 comments:

  1. cantikkk sangat.. cam umah omputih.. yana pun ada cakap bgan abang nak KC dr ikea.. tapi tgk r camne nanti.. ni baru nak cat rumah.. dah siap annti leh r tgk kat blog yana k

    http://lyana-adam.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. MashaAllah. Terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete
  3. Tq for sharing info..bila googled x byk info org yg pasang dapur ikea,nsb baik jmpa sini

    ReplyDelete
  4. Sis, tq for your sharing. Nak tanya sis tentang tinggi kabinet sbb rasanya mcm tinggi sikit dr standard cabinet biasa. Ada masalah lenguh tangan tak bila memasak? Dan worktop kayu tu tahan tak sebab ada sinki kan. Kena air selaku tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi sis, tinggi cabinet ok saja...sekarang comes with kaki buleh adjust. yang dulu takde la. rasa macam standard je tinggi tu ikut tinggi dapur...
      top baik jangan ambik kayu...banyak maintenance kena buat....lama2 naik kulat. tak tahan bertakung atas. kena lap cecepat...so bila mak datang masa dalam pantang, air tak lap terus naik kulat. huuuu...

      Delete
  5. tak sangka orang malaysia ada install kabinet ikea sendiri. kagumnya. sangat cantik. nak tanya berapa total damage semua ya? n then mcm mana dengan worktop kayu hingga sekarang? okay tak? n then gap antara sinki ke top sebelah mcm ada gap. air x meleleh ke? lepastu top ke dinding ada gap tak? melesung kat lantai la eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ai...tq rajin godek blog ni...dah lama dah tulis ni...semua total rm3700 macam tu.
      Top papan kena rajin gilap baru tahan...lama2 makan air juga top papan tu. Sebelah sinki n top taruk bende yg letak kat akuarium. Air tak meleleh.
      Kalau bajet lebih upah orang pasang lagi senang. Top ke dinding takda gap. boleh teruk pebende tu tak ingat pangilan untuk kejapkan dan bagi air x masuk. lesung? atas lantai la...:)

      Delete
  6. hai...tq rajin godek blog ni...dah lama dah tulis ni...semua total rm3700 macam tu.
    Top papan kena rajin gilap baru tahan...lama2 makan air juga top papan tu. aa...ada gap sebelah sinki tu. Hubby malas nak potong kayu kecil untuk cover. Keras ooi kayu. Kalau bajet lebih upah orang pasang lagi senang. Top ke dinding takda gap. boleh teruk pebende tu tak ingat pangilan untuk kejapkan dan bagi air x masuk. lesung? atas lantai la...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh silap...dari top ke sinki takde gap, taruk itu benda yg untuk akuarium tu..yg dari sinki ke tepi ada gap...malas potong kayu.

      Delete