Skip to main content

Refashion old shirt


Yep,...dah lama nak tulis pasal ni tapi ada masalah dengan mood. I m not in a very good emotional state last week...
Akhirnya aku buat keputusan untuk self teach my son. Thinking bout sending him to reading class, they have been teaching him for one year using bacalah anakku method without success why would i trust them to teach him reading in one month? Honestly i ajaq sendiri, english, buku 3 dah nak habis. BM buku 2 dah...plus worksheets i diy and print from the net which i will post later lah. Now i know where he's at and what to focus.

Ok baju....i buat fesyen 'peasant' iaitu fesyen 'jerut' yang sangat senang. Sebab tak perlu jahit butang/zip. Bubuh getah jer...serius dah banyak buat untuk anakku si Adel.

Untuk template, sila jengah ke blog Jamie. Download PDF file dan print. Banyak sangat tutorial dia....kalau banyak masa boleh buat banyak fesyen....kalau takde masa, korek la masa...mesti ada :)


 Ini kemeja lama....

 Potong mengikut pattern.

 Dah siap potong. 

 Untuk lengan, i guna fabrik lain sebab tak cukup.

 Lepas tu jahit pertemuan leher dan lengan.

 Lepas tu jahit pertemuan sisi badan dan bawah ketiak.

 Di bahagian leher, buat lipatan untuk masukkan getah nanti. Jangan lupa tinggal lubang untuk susup getah.

 Sama juga dengan bahagian lengan. Nak masukkan getah dalam lipatan tu.

 Dah siap jahit, susupkan getah. Getah kecil saja, beli di kedai jual manik/alatan kahwin/jahit. Takde di pasaraya.

 Dah siap masukkan getah di dalam lipatan tadi, matikan getah dan jahit lubang.

 Ulang yang sama dengan kedua lengan.

Ini poket...i buat so anak i boleh simpan duit dan mainan...

Tada! Dah siap untuk digayakan.


Comments

  1. Adorable dress, glad you are using the pattern!
    ~Jamie

    ReplyDelete
  2. Hi Jamie, thanks for the pattern. I have made tonnes of peasant dress for my little girl. So easy yet so beautiful.. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.