Tuesday, November 26, 2013

Refashion old shirt


Yep,...dah lama nak tulis pasal ni tapi ada masalah dengan mood. I m not in a very good emotional state last week...
Akhirnya aku buat keputusan untuk self teach my son. Thinking bout sending him to reading class, they have been teaching him for one year using bacalah anakku method without success why would i trust them to teach him reading in one month? Honestly i ajaq sendiri, english, buku 3 dah nak habis. BM buku 2 dah...plus worksheets i diy and print from the net which i will post later lah. Now i know where he's at and what to focus.

Ok baju....i buat fesyen 'peasant' iaitu fesyen 'jerut' yang sangat senang. Sebab tak perlu jahit butang/zip. Bubuh getah jer...serius dah banyak buat untuk anakku si Adel.

Untuk template, sila jengah ke blog Jamie. Download PDF file dan print. Banyak sangat tutorial dia....kalau banyak masa boleh buat banyak fesyen....kalau takde masa, korek la masa...mesti ada :)


 Ini kemeja lama....

 Potong mengikut pattern.

 Dah siap potong. 

 Untuk lengan, i guna fabrik lain sebab tak cukup.

 Lepas tu jahit pertemuan leher dan lengan.

 Lepas tu jahit pertemuan sisi badan dan bawah ketiak.

 Di bahagian leher, buat lipatan untuk masukkan getah nanti. Jangan lupa tinggal lubang untuk susup getah.

 Sama juga dengan bahagian lengan. Nak masukkan getah dalam lipatan tu.

 Dah siap jahit, susupkan getah. Getah kecil saja, beli di kedai jual manik/alatan kahwin/jahit. Takde di pasaraya.

 Dah siap masukkan getah di dalam lipatan tadi, matikan getah dan jahit lubang.

 Ulang yang sama dengan kedua lengan.

Ini poket...i buat so anak i boleh simpan duit dan mainan...

Tada! Dah siap untuk digayakan.


2 comments:

  1. Adorable dress, glad you are using the pattern!
    ~Jamie

    ReplyDelete
  2. Hi Jamie, thanks for the pattern. I have made tonnes of peasant dress for my little girl. So easy yet so beautiful.. :)

    ReplyDelete