Skip to main content

Still Adapting to School Runs

Dah sekat seminggu si Adam ni mula bersekolah darjah satu.
Dia kata seronok...Harapnya takdelah masalah buli ke apa bagai yg tak sedap di dengar.
Sangat berharap dia dapat belajar dengan baik...sambil buat latihan yg aku beri sendiri di rumahlah.

Memang aku kalut lah...dari kedai nak balik ke school, naik bukit turun bukit....serius lama2 rosak enjin kereta. Rasanya esok nak lalu kat kawasan kurang berbukit. Minyak plak....aih cepatnya habis.

Pastu kan, satu masalah ialah....aku tak leh kerja lama2, masuk kejap dah nak kuar plak dah....pastu time shipping pickup lari plak. Hat keretapi ni, time ngam2 aku kuar ambil anak. Lepas tu depa ni tak patah balik dah....macam terlepas keretapilah plak...feninnn.

Jadi, aku terpaksalah sangat nak menghire staff sebab aku dah tak cukup tangan. Benda macam ni kalau juggle juggle nanti habis terabur semua atas lantai...hopefully lepas ada staff bolehlah aku bernafas sket kot. Benda remeh dan bungkus2 bolehlah dia buat. Kalau dia serius, bolehlah ajar benda-lain....aku pun adalah masa nak buat marketing sket...

Duit gaji tu Insyallah boleh diusahakan...bukan tetap, tapi part time ajer. Apa-apa pun kena ikut guideline yg ditetapkan oleh gomen...seruis tak mampu la nak hire gaji 9 rat tue...kira jam saja. Orang nak keje dah ada, cuma nak daftar socso, kwsp tu mungkin makan masa nak pi...kwsp takde di kulim yg indah ni...tara nak plan pi seberang jaya, bilalah boleh pi. Esok call socso, jabatan tenaga kerja dan kwsp untuk mendapat info... aku tak mau dikenakan penalti ke apa ke takde duit ni nak bayaq lebih2...cukup makan je pun. Aku pun takde gaji. hidup gantung laki ajer tau.

Aktiviti jahit,,,banyak yg tergendala. Ntah bila nak habis. Dalam otak ni nak jahit ini, itu. crochet ini itu....ntahlah bila. Tapi2 adalah jahit benda ni. takdelah tutorial senang je nak buat...tetiba siap projek spontan. Bolehlah guna bila malas nak berhand beg ... (beli banyak handbag tapi last2 guna yg cikai jugak....)



Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.