Wednesday, January 15, 2014

Writing Claws....


Pic courtesy of google

I think my kid needs help...
BM lah, anak aku si adam yg dah masuk darjah satu tu, still tak memegang pensil dengan betul. Sejak umur 4 tahun dia pegang macam...tak tau nak explain. Tapi pegangan yg salah. Bukan aku tak suruh dia memegang dengan betul tapi lepas aku suruh, dia kembali memegang secara macam jemput cucuq.

Masuk tadika 4 tahun, aku tak risau sangat sebab time tu, lebih risau pasal dia tak boleh cakap.
Masuk tadika 5 tahun, bagitau cikgu suruh ajar dia pegang pensil tapi cikgu dia kata dia tak mau ikut ...
Masuk tadika 6 tahun...sama. Aku mention kat cikgu pasal ni tapi cikgu kata dia suka kembali memegang pensil secara jemput2 selepas disuruh kira macam spontan dia kembali memegang macam jemput2.
So, tulisan dia jadi besar tak boleh normal macam budak lainlah. Dan, kalau dia pegang tak betul, dia akan cepat lenguh dan tak nak buat kerja latihan dia lah. Kat rumah pun, aku mesti suruh dia pegang pensil betul2 tapi last2 dia jadi fedup dan merajuklah...aku harap dia insaf dan berubah bila matang. 

Tapi sekarang dia dah darjah satu...aku semakin risau lepas baca satu blog (tak ingat blog apa) pasal anak dia ada masalah apa ntah kena jumpa pakar psikologi, tapi baru 4 tahun....amazingly (ada gambar anak dia di situ) anak dia boleh menulis dengan memegang pensil dengan betul....crap. I am in denial again!
Barulah google...(sebelum ni never give a damn pun to google about children cannot hold pencil correctly)...yes it is a problem especially if the child already goes into primary school....

Rupanya...ada alat untuk membantu...iaitu...alat di atas..persoalannya ada djual kat Malaysia yg indah ni ke?
Google lagi...ADA! online at mysen...beli. Mahal!!! RM20 ea. Beli 2. Depa charge shipping mahal amat, double shipping price yg sepatutnya.

Lepas barang sampai, terus aku terangkan kat adam...ini mama beli untuk adam supaya adam dapat menulis dengan betul...adam cubalah, dia pun cuba...
Aku ingat dia nak memberontak (macam selalu)
Amazingly, dia suka dan cuba masukkan jari dia kat dalam lubang2 tu...dan buat homework dia....pandai dia masukkan pensil kat tengah lubang benda writing claws tue...really hope you could write right son.
Esok dia nak bawa pi sekolah katanya...(harap cikgu tak marah kot)...kalau cikgu marah camner ek? Kalau cikgu tak benarkan, kita buat di rumah jelah...mungkin cikgu pun tak tau kewujudan benda nie...

No comments:

Post a Comment