Skip to main content

Writing Claws....


Pic courtesy of google

I think my kid needs help...
BM lah, anak aku si adam yg dah masuk darjah satu tu, still tak memegang pensil dengan betul. Sejak umur 4 tahun dia pegang macam...tak tau nak explain. Tapi pegangan yg salah. Bukan aku tak suruh dia memegang dengan betul tapi lepas aku suruh, dia kembali memegang secara macam jemput cucuq.

Masuk tadika 4 tahun, aku tak risau sangat sebab time tu, lebih risau pasal dia tak boleh cakap.
Masuk tadika 5 tahun, bagitau cikgu suruh ajar dia pegang pensil tapi cikgu dia kata dia tak mau ikut ...
Masuk tadika 6 tahun...sama. Aku mention kat cikgu pasal ni tapi cikgu kata dia suka kembali memegang pensil secara jemput2 selepas disuruh kira macam spontan dia kembali memegang macam jemput2.
So, tulisan dia jadi besar tak boleh normal macam budak lainlah. Dan, kalau dia pegang tak betul, dia akan cepat lenguh dan tak nak buat kerja latihan dia lah. Kat rumah pun, aku mesti suruh dia pegang pensil betul2 tapi last2 dia jadi fedup dan merajuklah...aku harap dia insaf dan berubah bila matang. 

Tapi sekarang dia dah darjah satu...aku semakin risau lepas baca satu blog (tak ingat blog apa) pasal anak dia ada masalah apa ntah kena jumpa pakar psikologi, tapi baru 4 tahun....amazingly (ada gambar anak dia di situ) anak dia boleh menulis dengan memegang pensil dengan betul....crap. I am in denial again!
Barulah google...(sebelum ni never give a damn pun to google about children cannot hold pencil correctly)...yes it is a problem especially if the child already goes into primary school....

Rupanya...ada alat untuk membantu...iaitu...alat di atas..persoalannya ada djual kat Malaysia yg indah ni ke?
Google lagi...ADA! online at mysen...beli. Mahal!!! RM20 ea. Beli 2. Depa charge shipping mahal amat, double shipping price yg sepatutnya.

Lepas barang sampai, terus aku terangkan kat adam...ini mama beli untuk adam supaya adam dapat menulis dengan betul...adam cubalah, dia pun cuba...
Aku ingat dia nak memberontak (macam selalu)
Amazingly, dia suka dan cuba masukkan jari dia kat dalam lubang2 tu...dan buat homework dia....pandai dia masukkan pensil kat tengah lubang benda writing claws tue...really hope you could write right son.
Esok dia nak bawa pi sekolah katanya...(harap cikgu tak marah kot)...kalau cikgu marah camner ek? Kalau cikgu tak benarkan, kita buat di rumah jelah...mungkin cikgu pun tak tau kewujudan benda nie...

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.