Tuesday, February 18, 2014

To be a housewife or not to be a housewife...

Dah banyak kali bincang topik ni just freshen up a bit.
Bukan apa, selalulah nampak update about..."seronoknya jadi housewife....harini cuma bungkus barang, jaga baby, masak untuk husband"... daripada seseorang yang berkerjaya tetap dan ada biz online sampingan.

Pastu ada plak bunyi macam ni "Rugilah jadi housewife....penat je belajar tinggi-tinggi"
Lagi, " Harini jadi bibik...." (bibik dia cuti hari tu) - seronok ada bibik kan?

Banyak lagilah...ingat nanti i hapdet.
Berdasarkan pengalaman sendiri sahaja,...

Perlulah diingatkan, jadi housewife ni maksudnya takde gaji ribuan ringgit masuk dalam akaun bank di hujung bulan. Sebulan ok lagi, dua bulan....hrmmm....3 bulan rasa macam tak leh nafas dah, hahaha.
Hidup bergantung suami....duit. Duit duit duit semua refer dia. Tak semua suami sanggup bagi elaun kat isteri tau. Takde lagi beli kasut tiap minggu....Bila nak beli kena fikir, adakah ini keperluan atau kehendak? Kalau kehendak, letak lah balik barang tu kat tempat dia.

Dan, dulu masa kerja, ingatkan chores kat rumah tu bolehlah clear lepas jadi suri, rupanya tidak....lagi teruk. Ingatkan boleh goyang kaki tengok tv....rupanya takpun. TV tunggu anak dan suami balik baru nak bunyi.

Ikutlah husband you, kalau dia nak you jadi housewife, tak kiralah you ada phd pun, you kena taat.
Tapi pastikan husband you bagi duit belanja kat you lepas you berkorban. Takkan nak jual nasi lemak kot setakat nak beli kasut sekolah anak, baik pi kerja kan? Suami kena reasonable lah...Jangan tunjuk kuasa tak tentu hala.

You are not wasted pun kalau you decide nak jadi housewife...ada orang kata "Wasted lah jadi housewife, tak mambantu ekonomi negara'...tudia ayat dia, saper kata, taklah. Dengan menjadi suri, kita ada lebih masa dengan keluarga di mana akan menjana minda untuk meningkatkan prestasi kerja suami dan anak2. Segala pengetahuan you masa study di uni boleh diaplikasi kat anak2 you...

Orang kata "You takpelah, you housewife, seronok boleh jaga anak 24 jam.Takde stress dari boss..."  - betul3x. Tapi rimas oiii jaga anak 24jam-7hari, suami pun tak tolong sebab kita dah jadi housewife kan...Dulu masa kerja, dia tolong juga mandikan, tukar lampin. La ni, semua lempaq kita jer. Stress walaupun seronok. Sebab tu kes anak hilang, anak lemas. anak 5 tahun tetiba xcident..semua mak2 dia housewife jer tapi tak jaga anak dengan baik dan biar lepas merayau.

Ada pros and cons la...semua wanita/ibu (yang takde maid dan tak duduk dengan mak bapak) memang kena buat chores tak kiralah you kerja ke, duk rumah ke, chores never end...ada je kena buat. Kalau kita takde baru husband terasa kan...? Pastu depa kawin lain ha3x!

Kalau tanya I, I seronok....I boleh pi pasar anytime, pi tesco...anytime, pi KWSP...pejabat kerajaan, klinik anytime, shopping anywhere anytime because i don't have to ask permission from anyone (except my husband lah).
Tapi, kalau I stay at home just do chores, I jadi stress pelik, moody gila, emo tak tentu hala....dan malangnya anak i jadi mangsa i marah, i jerit.... Kesian tau. Sampai cakap pun lambat kena pi therapy apa bagai.
Suami pun I tak layan....Nasib suami i faham sebab dia gak suruh i resign dulu.
Sebab i takde dunia luar,...i jadi macam 'ntah' (not myself), sebab dah biasa jumpa orang kan so bila tetiba kena duduk rumah tu memang susah nak adapt. Tapi nasib baik kan buat bisnes...Sebab tu Islam memang galakkan kita buat bisnes....biarlah kecil janji ada duit sendiri masuk. Takdelah gantung laki sangat.

Lepas dapat kedai (lepas 3 tahun duduk rumah), barulah I ok, dah keluar jumpa orang semua....baru rasa happy dan seronok. Enjoy my time with kids and husband.

I never regret my decision to resign.

You have to be a happy person to raise a happy family. :)

It's ok. No need to feel guilty when leaving kids with caretaker. You do what you have to do. Just be yourself and be responsible and be happy.

No comments:

Post a Comment