Skip to main content

My pregnancy week 6

Assalam...

Lepas kematian cat kesayangan...aku pi ke kedai seperti biasa. Orang kat kedai kena tengok juga. Ingatkan nak buat kataloq barang baru....kalau duk rumah pun duk sedih wat per kan...

Tengah sibuk-sibuk..tetiba rasa macam period....alamak. Macam mana ni?
Cepat-cepat ke tandas nak check...ish, habislah. Takde dah nih.
Terus pack barang, tak sempat dah nak suruh budak-budak buat reading ke, matematik ke....jom mama nak jumpa doktor.

Ketaq jugaklah. Dah lah lagi 2 hari birthday aku. If anything happens...this is the worst birthday ever. Kucing mati, anak pulak....

Pi check doc, dia pun scan....ada lagi dan dah ada denyutan jantung....Alhamdulillah syukur....
Serius aku ingat dah takde dah....
Masa dia duk cari baby tu kan....risau gila aku.....bila jumpa dot tu...lega.

Bayangkanlah, kalau jadi apa2 nak kena pantang plak. Habis plan baby tahun ni. Apa-apapun aku bersyukur sangat. Doc suruh rehat...dapat ubat kuatkan bayi. Makanlah hari2 sampai next week dia suruh follow up.

Dah tua2 nie...mana sama macam muda. Kita ingat takpe, redah, panjat, lompat....aku still pakai kasut tinggi. Tunggu perut besar baru tukar pakai kasut bata.

Baru 6 minggu, memang loya tapi tak sampai tahap muntah macam kat si Adel. Hopefully it's a boy pulak. Cukuplah gegirl sorang tak terlayan....

Aku dah tak lalu bau ayam...KFC no! Daging no!...selera bertukar kepada seafood.
Tak boleh bau busuk atau wangi....
Lemon + air ais....penawar rasa mual.

Hopefully this pregnancy will be an easy pregnancy. Looking forward to crochet baby stuff but have to wait for the gender....da.



Comments

  1. TAHNIAH wei... :)

    Aku selalu terfikir.. larat ke aku nak pregnant lagi dalam umur dekat nak masuk Kilauan Emas ni

    ReplyDelete
  2. Thx....ni last kot. Hubby aku takmau dah. Kalau ikut aku nak 4 anak.
    Ni duk pening2 ni....baring...jer. Bosan...Mual. Muzik pun tak leh dengar. bagus. TV bising2 pun mual....pelik tul.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.