Thursday, August 14, 2014

Di saat macam dah mencapai mimpi kenapa ku rasa resah?

Mai nak update secara ringkas, sebab lama gila tak tulis kat blog hari tua ni...nanti tua tak ingat aktiviti masa muda kan?
Ntahlah mungkin hormon mengandung atau masalah perniagaan yang membuatku resah dan stress tengah malam.
Kandungan dah stabil....tak muntah dah. Syukur sangat dah boleh makan. Masa dalam bulan puasa still termuntah sampai 28 Ramadan. Elok Syawal....it's over. Walaupun begitu, aku bukannya jenis makan-makan so, aku makan pun sebab ada baby dalam perut. Hari2 telan soy collagen nak bagi anak cantik dan gebus.

Kucing....rumah aku dah kucing free. Kucing tua ku dah bagi kat mak di kampung. Dengan ketiadaan kucing, kami pun boleh beli sofa baru dan removekan semua cover kerusi urut. Sebelum ni semua kena cover sebab kucing tua tu suka mencakar. Sofa-sofa sebelum ni semua ada kesan cakar dan bekas kencing dan berak kucing. Ada kutu juga. Kutu kucing ni memang tak hidup atas kepala orang tapi akan gigit kulit kita dan menyebabkan kerengsaan. Hisap darah macam nyamuk. Dah ler bersarang kat sofa lama. Walaupun sayang sofa lama, terpaksa buang sebab ada infection kutu. Katil pun kena vacuum dan spray anti kutu. (dulu duk tiduq dengan kucing).

Ntahlah, sejak kematian si Mucit, aku takde mood nak berkucing. Lagipun yg tua ni suka 'menyambut' masa aku balik atau keluar rumah. Aku fobia kut tergelek kucing lagi. Dahler perut boyot malas nak turun keter halau kucing. Ada autogate pun tak guna kalau ada kucing duk ganggu nak masuk/keluar. Baik hantar balik kampung. Tapi...kat kampung dia buat 'hal' plak....kesian mak. Tak tau nak buat camner. Bilalah si tua ni nak 'pergi'...umuq panjang sangat tak larat bela. Dahler tak manja dan suka gigit anak2....kenapa kucing aku aku meluat boleh hidup 10 tahun ++. Hat aku sayang hidup 1-2 tahun saja.

Pasal bisnes....nampak jer macam berkembang tapi kos yang keluar untuk pindah kedai baru sangat besar...walaupun lepas promotion untuk attract locals ku rasa masih tak cukup customer. Kos operasi tinggi dengan kadar sewa, utilities dan upah....produk kena tambah, stock kena maintain....semua ni cukup buat aku stress tengah malam ni.
Walaupun banyak sangat kerja, malam ni takde mood. Sebab baru keluar beribu siang tadi maintain stock...mungkin sebab inilah aku stress. Duit keluar, masuk slow mo amat....keluar-keluar-keluar-

.....

No comments:

Post a Comment