Skip to main content

Di saat macam dah mencapai mimpi kenapa ku rasa resah?

Mai nak update secara ringkas, sebab lama gila tak tulis kat blog hari tua ni...nanti tua tak ingat aktiviti masa muda kan?
Ntahlah mungkin hormon mengandung atau masalah perniagaan yang membuatku resah dan stress tengah malam.
Kandungan dah stabil....tak muntah dah. Syukur sangat dah boleh makan. Masa dalam bulan puasa still termuntah sampai 28 Ramadan. Elok Syawal....it's over. Walaupun begitu, aku bukannya jenis makan-makan so, aku makan pun sebab ada baby dalam perut. Hari2 telan soy collagen nak bagi anak cantik dan gebus.

Kucing....rumah aku dah kucing free. Kucing tua ku dah bagi kat mak di kampung. Dengan ketiadaan kucing, kami pun boleh beli sofa baru dan removekan semua cover kerusi urut. Sebelum ni semua kena cover sebab kucing tua tu suka mencakar. Sofa-sofa sebelum ni semua ada kesan cakar dan bekas kencing dan berak kucing. Ada kutu juga. Kutu kucing ni memang tak hidup atas kepala orang tapi akan gigit kulit kita dan menyebabkan kerengsaan. Hisap darah macam nyamuk. Dah ler bersarang kat sofa lama. Walaupun sayang sofa lama, terpaksa buang sebab ada infection kutu. Katil pun kena vacuum dan spray anti kutu. (dulu duk tiduq dengan kucing).

Ntahlah, sejak kematian si Mucit, aku takde mood nak berkucing. Lagipun yg tua ni suka 'menyambut' masa aku balik atau keluar rumah. Aku fobia kut tergelek kucing lagi. Dahler perut boyot malas nak turun keter halau kucing. Ada autogate pun tak guna kalau ada kucing duk ganggu nak masuk/keluar. Baik hantar balik kampung. Tapi...kat kampung dia buat 'hal' plak....kesian mak. Tak tau nak buat camner. Bilalah si tua ni nak 'pergi'...umuq panjang sangat tak larat bela. Dahler tak manja dan suka gigit anak2....kenapa kucing aku aku meluat boleh hidup 10 tahun ++. Hat aku sayang hidup 1-2 tahun saja.

Pasal bisnes....nampak jer macam berkembang tapi kos yang keluar untuk pindah kedai baru sangat besar...walaupun lepas promotion untuk attract locals ku rasa masih tak cukup customer. Kos operasi tinggi dengan kadar sewa, utilities dan upah....produk kena tambah, stock kena maintain....semua ni cukup buat aku stress tengah malam ni.
Walaupun banyak sangat kerja, malam ni takde mood. Sebab baru keluar beribu siang tadi maintain stock...mungkin sebab inilah aku stress. Duit keluar, masuk slow mo amat....keluar-keluar-keluar-

.....

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.