Friday, October 3, 2014

My DIY Pregnancy Shorts



Jom jahit. Lama tak jahit dan buat tutorial konon nie....
Staff A pun dah berambus. Syukur sangat2.
Harap tak jumpa makcik hipokrit macam dia dah. Benci tul orang hipo ni.

I am 7 months pregnant now and getting very uncomfy with everything. I am huge....baby is moving like crazy. Short of breath. Pee a LOT! Seluar semua x muat. Seluar jalan2 ok boleh beli. Tapi seluar nak pakai kat rumah....nak beli agak mahal...online semua. Kat pekan koboi ni tadak. Kalau ada pun mahal. Shorts saja pun....sampai RM29. Tak berbaloi! So, cuba buat sendiri.

1. Supply: kena ada contoh shorts. Getah pregnant (yg ada lubang butang banyak2 tue) dan kain.

2. Maaf gambar pakai phone saja. Lipat kain tu...bagi ada 2 lipatan sama cam shorts contoh. Ira kain tak penting sangat. I pun takde software nak tanda anak panah. Pandai2 hangpa semua ikut ira contoh shorts masing2.




Faham kot no?


3. Trace lah dari seluar contoh. Tak perlu memeningkan otak buat pattern bagai. Tambahlah 1 setengah inci untuk lipat kelim. Kat pinggang dalam 2 inci.

4. I nak buat low cut shorts. So i measure berapa low i nak turunkan dari bawah pusat ke crotch. Sebab I tak suka pakai benda yg cover perut boyot. Panas especially kat rumah...tak koser. Measurement I ialah 19cm. I tambah sikit untuk lipatan kelim jadi 25cm. Pastu tanda.

5. Dah siap potong jadi lah 2 helai kain yang akan dijahit sebentar lagi. Ada garisan biru tu yang I tanda tadi. Potong bahagian depan saja. Jangan potong semua.



6. Pastu, cantumkan kain 2 lapis tadi. Bolehlah mula jahit di bahagian lengkuk. Jangan jahit semua plak....lengkuk saja. Nampak tak yg I tanda dengan pin head tu. Jahit situ.

Dah siap bila buka jadi macam ni.....ada rupa seluar.

7. Pastu jahit bahagian crotch pula...

8. Dah siap, buat kelim kat bawah seluar. Jahit...


9. Buat kelim bahagian pinggang...pin dulu.

10. Cari bahagian sisi yang sesuai untuk buat lubang butang. Kat sini nanti akan dimasukkan getah. Lukis besar mana nak jahit lubang butang. Tukar tapak mesin dan jahit....(I pun tak pandai jahit lubang butang). Praktis dulu kat kain lain. Bila konfiden baru buat betul2. Jahit bahagian atas saja. Maksudnya bila lipat kelim takde lubang kat bahagian luar. Bahagian dalam saja ada lubang butang...
Ini kan dah tanda, buka balik pin, jahit lubang butang.

Lepas siap jahit, lipat semula.


Dah siap jadi camnie....tebuklah kat situ...Lipat semula.


11. Lepas tu, teruskan jahit kelim di pinggang.

12. Dah siap, masukkan getah...satu getah matikan pada kain. Satu lagi lepaskan keluar.
Lepas tu, jahit butang kat getah yg dijahit pada seluar tadi. Carilah butang yang agak besar untuk dijahit pada hujung getah yang ditarik keluar supaya getah tu tak lari masuk dalam balik....


Bolehlah dipakai ketika memasak di rumah....sekian.

1 comment: