Skip to main content

Week 35!

Third trimester....at last.
Memang aku bersyukur aku boleh mengandung. Senang. Buang implanon tak sampai sebulan dah lekat.
Tapi pada aku, pregnant ni satu penyiksaan....(maaf)
Ada orang suka, happy rasa comel rasa lawa....tapi aku akan berperasaan sebaliknya. I feel ugly.
Especially bila dah akhir2....

Well, dari segi kesihatan Alhamdulillah takde masalah. Aku memang memilih untuk checkup bulanan di swasta so tak perlulah lalui checkup klinik kesihatan yang agak leceh. Dan aku akan jumpa doc pakar yang akan sambut baby aku setiap kali aku pi checkup. Ada soalan tanya jer doc....

Cuma, sebab aku ni kurus kot. Bila perut dah besar memang obvious sangat. Aku nak jalan pun tak larat. Miss V aku pun bengkak macam kena sengat lebah start second trimester. Suami aku pun tak berani nak sentuh aku lepas Miss V bengkak. Bila baby dah bergerak sakan lagilah dia takut....biaqlah lega aku :)

Buasir pun ada.... adeh.

Suami aku takut tengok tahap kebesaran perut. Sebab besar sangat. Dia risau samada aku boleh bersalin ke anak besar....boleh keluar ke?
1st baby: 3.8 kg
2nd baby: 3.4 kg

Baby aku semua keluar besar....normal delivery.

Kaki pun naik saiz....jari dah tak leh pakai cincin. Aku takde varicose vein timbul tapi ada urat-urat timbul di bahagian paha. Dan baru2 ni baru perasan ada urat biru di belakang kaki kanan....takut tengok. Kaki dan tangan dah kebas-kebas. Kena selalu picit-picit. Syukur tak kena cramp kali ni. Gusi pun agak kurang berdarah dari dulu. Kalau tidak....berus gigi pun keluar darah....menakutkan.

Kencing....tak yah cakaplah. Tak larat ulang. Keputihan....teruk sebab Miss V bengkak. Aku tak leh jalan macam model. Aku jalan macam .... pengguin.

Bila doc cakap lagi 2 minggu dah cukup masa....aku rasa happynya! Semoga cepatlah baby keluar dari badan mama. Mama tak larat angkut 12 kilo hari2.

Semoga semuanya selamat. Semoga anakku comel. Amin.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.