Sunday, December 7, 2014

Staff D plak buat hal....

Aku ni dah 38 weeks pregnant. Anytime saja.
Semua dah prep...dari segi perjalanan business agar aku tak menghadapi masalah ketika berpantang nanti. Maklumlah nanti tak boleh nak turun kedai check bisness.
Semua packaging, stok dah ready.Tunggu bersalin saja....
Tiba-tiba 'piap' dia bagi.
Staff D menghilang. Dahlah ada oder haritu hari Khamis. Check camera kedai tak buka dah pukul 11....pukul 12.....pukul 1....sampai petang. Apehal? sakit ke, eksiden ke? wassap tak balas (takde double checked pun) call tutup.

Sebab ada order ajak hubby pi kedai. Nasib baik hubby aku ni takde masalah kalau suruh tolong. Time pregnant ni aku tak larat nak buka shutter kedai. Manual beb kot auto senang press button ja.

Tengok kedai takde apa yang pelik cuma kucing-kucing ada di bawah. Patutnya kucing hantar tingkat atas sebelum balik. Tapi najis memang tak cuci sejak semalam kot.

Takpelah aku wrap semua barang (nasib order kecik saja) terus pi pos. Malas nak tunggu poslaju mai. Tutup jelah kedai.

Malam pun takde apa2 mesej atau wasap dibaca oleh D. Memang risau kot ayah dia meninggal ke apa sebab ayah dia sakit. Takpelah esoknya, aku pi buka kedai juga sebab ada order.

Baru perasan ada kunci dan surat dalam pos box....rupanya D dah berenti. Tak terlintas pula dia tak puas hati kat aku. Duk elok2 macam happy je tetiba tulis surat marah-marah. Tak puas hati pasal gaji.

La, kut tak puas hati naper tak bagitau....memang aku nak bagi jagi full time tapi suruh tunggu sat sampai bulan 1. Lani dah bulan 12 pun. Mungkin aku kata nak bagi gaji harian kot dia tak puas hati. Kerja kedai aku ni bukannya buat apa pun. Pagi ja sibuk bungkus barang, pastu relax saja layan wasap atau fb atau surf internet. Bukannya banyak customer. Kot ya pun berenti sms la bagitau ni senyap terus block aku dari kontek dia. Yang paling kecik hati, aku nak bersalin ni....seronok ke buat aku macam ni? Aku layan dia baik selama ni. Walaupun dia buat kerja bukannya tip top. Tapi aku faham gaji sikit mungkin dia takmau buat sapu-sapu kemas-kemas. Sinki sampai hitam aku yang cuci. Aku tutup mata ja. Kadang2 aku sapu kedai sendiri sebab nampak kotor sangat.
Aku ingat boleh harapkan dia. Dia pun macam ok mana tau rupanya ada agenda. Aku dah bagitau masa interview gaji macam mana dan berapa....baru kerja tak sampai 4 bulan dan meraban nak naik gaji plak. Masa apply kerja punyalah nak, angguk kepala takpe gaji sikit saya takmau duduk rumah tak buat apapa pun baik mai sini....lepas tu mula menjadi.

Nasib baiklah sangat staff weekend orang lain Staff E. Kalau aku duk harap dia semua memang naya aku dibuatnya. Aku ni kalau boleh nak hire 2 orang satu masa takut jadi cam ni lah. Kalau cuti ada orang cover tak stranded kena tutup kedai atau tutup kedai awal...tapi buat masa la ni dengan job nak bagi pun tak banyak, sorang cukuplah. Layan wasap je pun sepanjang hari.

Apa-apapun, nasib baik aku tak bersalin lagi. Sampai saat ni aku doa kat Allah supaya aku sempat interview budak lain esok dan sempat train dia. Buat iklan berjabu orang apply. Hey, satu pi 20 mari la....gud luck lah in your new job beb.

Hang tau aku amat memerlukan hang masa ni. Hang pun tau aku nak bersalin anytime tergamak hang no? Takpa biar Allah uruskan. Nanti hang pregnant nanti baru hang tau perasaan aku. Hang buat aku camni....

Kut nak resign pun resignlah secara elok bukan macam ni....aku boleh terima kalau dia sms aku bagitau 'kak, saya nak resign esok saya tak pi dah'.  Tak lah aku terkapa-kapa tertanya-tanya....orang mcam ni pun ada. Macam-macamlah....

Lepas ni memang aku tak kan bagi muka kat staff. Sebab apa bos berperangai macam siol? sebab macam ni lah beb.

No comments:

Post a Comment