Skip to main content

Staff E

Pening....
Pening....
Pening....

Nilah orang kita ni,
Nak gaji besaq, kerja malas....
Kita kesian nak buang depa,
Depa tak kesian kita.

Stress mak stress....!!!!!
Doa jelah semoga dia dapat kerja baru.

Tapi kerja baru mesti tak dapat bos cam aku.
Bos yang baik.
Nak balik awal: OK
Nak masuk lambat: OK
Nak buat OT (walaupun tak perlu pon), tapi saya nak balik awal: OK

Saya ada hal di rumah, nak kuar sat, tup2 pukul 3 tak balik kedai lagi: OK
Saya nak bawak mak pi.....: OK
Saya nak bawa tok pi......: OK
Saya nak bawa tunang lepak sini.....:OK

Saya nak pi beli barang sikit....:OK
Saya nak lepak kat tempat TV, nak tido jap takde customer....:OK
Saya malas nak sapu habuk, biarlah berabuk barang2 ni.....:OK
Saya malas nak cuci-cuci ni, geli.....:OK
Saya tak retilah apa yg kak suh buat.....:OK

Lepas RAYA.
Saya buat open hous....kena balik tolong mak....:OK
Saya ada jamuan....keluaq sat.....:OK
Saya ada jamuan malam ni, Nak balik awal.....:OK
Esok pun ada jamuan. Nak balik awal.....:OK
Tulat tunggin pun ada jemuan....saya nak penuhkan baloq saya. Saya nak kuar tengah hari pi makan dan balik awal.....: HOKAY!!!!!!!!!!!!!!!!!YIPIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OKOKOKOKOKOKO....whatever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Yelah, Azam aku lepas ni, No more OK OK ni.
Yang staff E ni aku abaikan, lagipun aku dah nak pindah kedai. Mau x mau dia kena blah juga.

Kedai baru: no more panggil aku 'kak', you panggil i 'puan'
bahasa diri lebih formal.....saya kamu or i you
no more billik TV, bilik lepak. Semua satu ruang. Just buh divider tuk solat. Me too maybe no bilik special. Semua satu area....hahaha save cost.
Tiap2 6 bulan renew kontrak. Kerja malas: gub bai!
No more gaji bulanan. Gaji harian saja....balik awal potong gaji.
Gaji hujung bulan saja. No advance advance tengah bulan. Kalau nak advance: tak yah mai dah.
Rajin kerja dapat gaji lebih. Malas tarak....
Aku bertekad tuk jadi lebih tak kesian...
Terpaksa beb.
Asyik org datang kedai takde saper dalam....dia buat kedai cam dia punya....suka hati jer.
Time gaji, punctual pula.
Typical Malay.
Aku pun typical....mudah kesian.



Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.