Skip to main content

I am doing better now...

Yep, doing much better.
After a while, i think i am more calm....
Jarang jadi gajah naik minyak dah.
Maybe because  i am alone caring for them...they need me.

Bukan tak marah, marah jugak tapi tak macam dulu. I am glad now.
I manage to finish my abandoned project....yeah!
Look la look la! Berbulan buat nih....konon nak buat bantal busuk cik baby....last2 baby pun dan besaq...so modify sket jadi pencil case ke make up case ke....gajet case ke...
Now can move on to the next proj...>>>topi minion.
Ini kalau nak buat sila rujuk ke website ni: http://www.annoocrochet.com/2012/11/free-granny-flower-pattern.html
senang ja nak buat, kalau tak faham tanya i okay...
Di blog Annoo ni banyak sangat design, boleh gila dibuatnya. Sangat rajin mereka2 ini kan?...
Sebab tu senang ada pinterest, bookmark saja situ. Bila nak, korek balik pin yang ada...



Well, we are moving out of Kulim very soon, a week after school break starts we will heading to Seri Kembangan and begin a new life there.

My shop....will scaling down the operation and keep it online and as a hobby biz until i am ready to hire people again...
Actually i m sick of this staffing issue. Wanna get some peace of mind. Without EPF SOCSO SALARY...
Bila dah bosan packing barang, baru hire and will really really interview for a good people! No more takpelah takpelah. You malas you GO! You rajin you STAY! Hate me GO, Love me ...please don't! Haha...

Kalau u takmau pakai pekerja, u kena pi ke pejabat KWSP di mana file u berada....tulis surat siap-siap yang you akan takda pekerja sekian-sekian sampai bila....then ada borang kena isi kat sana. Bila ada pekerja balik nanti, you kena inform pada pegawai yang berkenaan....then resume paying KWSP online as usual.

Untuk perkeso payah sikit...u know lah perkeso macam tak berdaya saing di dunia IT. Walau kata nak pindah depa still tak update new address....walau kata pekerja dan brenti depa still hantar borang....baik pi tutup akau terus. Boleh download borang di website depa. Borang takda pekerja.
Nanti kalau nak ada apekerja balik, register semula kat tempat baru. Lagi senang camtu.
Perkeso ni dia wajibkan kita bayaq tapi kemudahan takdak.....menyusahkan tul nak bayaq kena p bank. Kalau nak bayaq online kena p isi borang kat bank yg buka akaun....bila p bank tersebut depa pun taktau....tu camner. Sistem pangap.

Okies mama nak sambaung buat kije. Nanti mama update pasal Brillkids baru dan buku reading untuk budak2 bagi pandai baca dan new IKEA kitchen!!! Kbai! Assalamualaikum.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.